KOLBOTN: – Dette er ikke mine bilder, men er signert Kojo Biney, en ung kunstner jeg traff under et arbeidsopphold i Ghanas naboland Togo i 2017. Denne måneden er det hans bilder som henger på veggene under stuntutstillingen i Garasjegalleriet fredag 18. januar, sier Astrid Runde Saxegaard.

Hun er selv utøvende tekstilkunstner/samtidskunstner med utstillingsvirksomhet og arbeider innenfor det som kalles «found objects». Det betyr å sette noe sammen i en kontekst hvor de ellers ikke hører hjemme.

Fullmånegalleri

Garasjegalleriet er, som navnet sier, et galleri i en tidligere garasje i i Furukollveien 3a, veien som går i bro over jernbanen ned mot Kolbotn gravlund.

Veggene er røffe, murpussen flasser og noen steder er det bare teglstein. Her kommer det fargerike Ghana til sin rett, som gledesfylte fargeklatter spredt ut over veggene.

Garasjegalleriet er ikke noe vanlig galleri. Det gjelder å kjenne sin besøkelsestid for det er åpent bare noen timer fra kl. 19 én kveld hver måned, som oftest fredagen som faller nærmest fullmåne. Når besøkt dabber av utover kvelden inviterer galleristen til fellesskap rundt et måltid for den som har tid og lyst.

Proffe kunstnere

– Egentlig er det en gimmick, men all erfaring tilsier at det er mer kraft i folk når det er fullmåne. Og det tror jeg på, sier Saxegaard. «Migratory birds» (trekkfugler) er den syvende utstillingen siden hun startet opp stuntgalleriet i fjor sommer.

Fuglene er fargerike, men sårbare på grunn av illegal jakt, forurensning og menneskenes fremferd i naturen.

– Hvilke kunstnere er det som inviteres til et kortvarig stunt i garasjen?

– Noen jeg har kommet over på Facebook, noen jeg har truffet, noen som andre av mine kunstnervenner kjenner, noen som søker et sted å stille ut. De skal være profesjonelle og jeg skal invitere dem.

– Det er egentlig en salgsutstilling og prisene er rimelige, men salg er ikke hovedpoenget. Det viktigste er å gi lovende kunstnere en arena, hvor de kan vise frem arbeidene sine. På hjemmesiden KGG/Kolbotn Garasje Galleri kan du lese mer om gallerivirksomheten.

Saken fortsetter under bildet
 

Beskytte fuglene

– Hvem er utstillingene for og hvem er det som kommer?

– Utstillingene er for alle. Naboene dukker gjerne opp og det kommer også folk fra Kolbotn og andre kunstnysgjerrige. Jeg ønsker at så mange som mulig skal oppleve kunsten i Garasjegalleriet.

Første utstilling er altså fredag 19. februar med fokus på Kojo Bineys malerier av fargerike fugler og noen elefanter.

Kono Biney skriver om maleriene av trekkfuglene at han ønsker å sette søkelyset på viktigheten av å beskytte fuglene, samt oppmuntre alle involverte parter til å sette i verk tiltak for å redusere den ulovlige drepingen av trekkfuglene.