I NABOLAGET: På Strømmen storsenter er julehandelen så smått i gang. Folk farter fra den ene butikken til den andre på jakt etter julegaver, men ikke alle har ærlige hensikter.

– Butikktyveri er et problem året rundt, men vi opplever en økning i tyverier nå som vi går inn i førjulstiden. Ofte er dette tyverier for større beløp. Årsaken til det er at de som stjeler året rundt stjeler litt ekstra i disse dager, sier daglig leder Steinar Vadla Risa i Bysheriffen til Romerikes Blad.

Hans selskap er innleid for å avdekke og forebygge tyverier på Strømmen storsenter. Nå går de en hektisk tid i møte.

– Julegavetipsene fra de store kjeden er attraktive mål for de kriminelle. Det er elektronikk, dyre klær, kosmetikk og små duppeditter, sier han.

Kreative kriminelle

Hvert år anmelder storsenteret mellom 195 og 350 tyverier, og mørketallene er store. Risa forteller at butikktyvene stadig vekk finner nye og kreative løsninger.

– De putter varene i jakker med skjulte lommer, i en bag eller i en pose, som er forkledd som en innpakket gave. Med disse metodene har de lagt lista høyt og det blir vanskeligere å oppdage tyveriene, sier han.

Risa viser også frem en avløpsstang med gripeklo som skal ha blitt brukt til gripe fatt i en ring som sto bak et gitter.

– Alle disse tingene er beslaglagt her på kjøpesenteret gjennom flere år. Det er hjelpemidler som de profesjonelle tyvene bruker. Det er sånn at når du skal stjele varer fra en butikk så må du på en eller annen måte få varene ut av butikken, sier han.

Mange av metodene skal ha blitt brukt til å stjele varer for titusenvis av kroner.

– I tilfeller der bager og poser, med store rom, blir brukt så er det tyverier ifra 20.000 til 40.000. Årsaken til det høye beløpet er at de går frem og tilbake til bilen sin med varer. Når de først har kommet til Strømmen så vil de fylle opp bilen. Da blir kronebeløpet veldig høyt, sier Risa til Romerikes Blad.

– Forsterker sikkerheten før jul

Men det er ikke bare julegaver som stjeles fra butikkhyllene i november og desember.

– I juletiden skal man som regel i litt finere selskap. Det gjør at en del også velger å stjele fine og dyre klær til seg selv. Det tror jeg handler om et fasadejag, og det jaget ser vi i de aller fleste aldersgrupper. Det er rett og slett trist at folk velger å stjele, sier Risa.

På Strømmen storsenter er det både sivile og uniformerte vektere. Risa tror det bidrar til at flere kriminelle holder seg unna.

– Hvert år så forsterker vi sikkerhetsopplegget rundt juletider. Det går rett og slett på at det er mye folk på senteret. Vi ønsker at alle gjestene som kommer til Strømmen skal føle trygghet. I tillegg får vi veldig god informasjon fra politiet når det er kriminelle bander på ferde, sier han.

– Hvordan jobber dere med å beskytte attraktive varer fra de kriminelle?

– Dersom vi får informasjon fra butikkene om at det forsvinner mye av én enkelt vare så tar vi oppstilling i det området. Venter vi lenge nok så tar vi tyver på fersken. Slik jobber vi rundt varer som er attraktive mål for de kriminelle.

I tillegg får butikkansatte jevnlige råd på hva de kan gjøre for å minske risikoen for butikktyveri.

– Vi har kurset alle medarbeiderne på senteret til å være aktive på salgsflaten og ta godt imot kundene som kommer inn i butikkene. Dersom du møter kunden med et smil om munnen så ser vi av erfaring at tyvene kvier seg litt ekstra for å stjele, sier Risa.