OSLO: - Mens jeg skriver tar historien en helt annen vending enn planlagt, forteller Jeanette Semb. Serien om den 18 år gamle gårdsjenta Helene startet med handling lagt til år 1892. I bok nummer fem, som ble utgitt 13. juli, har handlingen kommet til høsten 1893.
- Jeg hadde i utgangspunktet tenkt at årene skulle gå litt fortere, men karakterene lever sine egne liv, smiler Semb. Forfatteren er blitt glad i personene i bøkene sine, og synes at karakteren Ellen er mest morsom å skrive:
- Hun er ikke helt god.
I april neste år skal hun ha skrevet ferdig 12 «Solgård»-bøker. Nå skriver hun på den syvende, hvis manus skal leveres om en uke.

Skriving hardt arbeid

ØB møter forfatteren fra Drøbak i Oslo, hvor hun jobber 50 prosent i Allers ved siden av bokskrivingen. Med deltidsjobb, og tre barn og mann hjemme i Drøbak, hvordan får hun tid til å skrive en hel bokserie?
- Jeg er A-menneske. Jeg står opp tidlig og skriver før jobb. Og så skriver jeg både lørdager og søndager, forteller hun. Researchen til serien foregår på internett og i Ski bibliotek. Jeanette Semb har akkurat kommet hjem fra hytteferie i Fredrikstad med familien. I ferien skrev hun tre sider hver eneste dag. Å skrive bøker er hardt arbeid; inspirasjon og talent er bare en liten del av det, mener forfatteren:
- Jeg husker ikke hvem som sa det, men 10 prosent av et forfatterskap er talent. 90 prosent er vilje. Det stemmer. Man må virkelig ville det for å orke.
Jeanette Semb karakteriserer skrivingen som slitsom, men mest artig. For henne er det ikke noe alternativ, det er dette hun vil. Det var klart allerede fra barneårene:
- Jeg sa til frøken på skolen at jeg skulle bli forfatter.

God balanse

Det mest utfordrende med skrivingen, forteller forfatteren, er at hun gjerne skulle hatt litt mer tid på hver bok. Samtidig vet hun med seg selv at hun trenger det sosiale.
- Akkurat nå er det ideelt å jobbe sånn jeg gjør.
Semb har jobbet i Allers siden 1994. Der har hun tegnet ut kryssord, jobbet med lesernes historier, og nå nylig begynte hun å jobbe med romaner og noveller i bladet. Serieromanforfatteren leser ikke serier selv. Akkurat nå leser Semb «Stormfulle høyder» av Emily Bronte. Hun liker best krim, og bøker med et historisk bakteppe:
- Historie er helt min greie.