Gå til sidens hovedinnhold

Ærverdig kirkeorgel på vandring

Artikkelen er over 13 år gammel

Etter 31 års lagring på loftet og ett år i utlendighet, kommer det gamle orgelet hjem til Oppegård kirke for å gjøre ny musikalsk tjeneste.

DRØBAK/SVARTSKOG:–Det er et godt orgel som i sin tid ble bygget i Tyskland. Jeg kan garantere for de neste ti årene. Men orgelet kommer til å holde i minst femti år til, mener den tyske orgelbyggeren Christian Scheffler.

På plass julen 2008.

Han bærer orgelpiper, tangentbrettet og uhorvelig mange tredeler inn i den store skapbilen utenfor Børsumbygningen på Follo museum. Christian Scheffler børster støv av pipene og pakker utstyret pent inn i tepper. Å frakte gamle orgler for restaurering til fabrikken i Sleversdorf i Tyskland har han gjort mange ganger før.
Orgelet fra 1876 har ligget lagret på museumsloftet i 31 år, men nå skal det staselige instrumentet fraktes til Tyskland for restaurering og utvidelse.
Under julekonserten i Oppegård kirke i 2008 skal orgelet være klart til å ledsage den sangglade menigheten på Svartskog.

Reddet fra skraphaugen.

Etter at alt er båret inn i bilen tar orgelbyggeren en sving innom kirken på Svartskog for å ta nødvendige mål.
–Hvis orgelet hadde vært en levende organisme, ville hjertet hoppet høyt av glede og forventning. Det var jo her instrumentet tilbragte sine første 100 år, sier organist Anders Hovind i Greverud kirke. Han er konsulent for orgelrestaureringen.
Orgelet i Oppegård kirke kan takke tidligere prost i Follo og daværende styreleder for Follo museum, Hans Chr. Mamen, for at det ikke havnet på søppelhaugen. Da orgelet ble montert i Oppegård kirke i 1876 hadde det to stemmer. I 1930 ble orgelet utvidet av en ukjent orgelbygger og med slett resultat. Instrumentet var i dårlig stand da det ble demontert i 1976, men ble heldigvis reddet av Hans Chr. Mamen, som fikk deponert alle delene på loftet på Follo museum.
Orgelet eies i dag av museet, men vil bli langtidsdeponert i Oppegård kirke når det er ferdig restaurert.

Slitent etter 30 år.

–Det gamle orgelet ble erstattet med et nytt i 1976. Det var ikke av de verste, men heller ikke mer, mener Anders Hovind. Etter drøyt 30 år er orgelet slitent og har ikke så mye mer å gi Svartskogs befolkning.
–Instrumentet vil ikke bli kastet, men skal selges til et gravkapell på Østlandet, som skal bekoste restaurering før ny bruk. Det blir ikke tatt ut av Oppegård kirke før vår gamle kjenning kommer tilbake fra Tyskland, hvor det blant annet skal bygges om til seks stemmer.

Innsamlingsaksjon.

Etter at menigheten og organistene lenge hadde fortvilt over dagens orgel i Oppegård kirke, ble det for to år siden tatt initiativ til en innsamlingsaksjon for restaurering av orgelet som hadde ligget så lenge på museumsloftet. Det var etter at orgelkonsulenten hadde anbefalt dette som den beste og rimeligste løsningen.
Drøyt 100.000 kroner er samlet inn gjennom ulike aksjoner på Svartskog. Resten av beløpet på til sammen 750.000 kroner betaler Oppegård kommune.
–Vi er veldig glade for at det gamle orgelet kommer på plass i kirken igjen, sier Solveig Mortensen, leder for innsamlingsaksjonen.

Tull med tollen.

Å få det gamle orgelet ut av landet er forbundet med mye byråkrati fordi instrumentet er en gjenstand som omfattes av lov om kulturminner. Det er mange skjemaer som må fylles ut før Ringve Museum til slutt søker om utførselstillatelse. Da Christian Scheffler ankom Follo museum med skapbilen i slutten av forrige uke for å returnere til Tyskland samme dag, mente Anders Hovind at alle formaliteter var i orden. Nei, sa tolletaten, og antydet at det ville ta flere dager å fylle ut og godkjenne de manglende dokumentene.
–Gode råd var dyre, så jeg tok kontakt med spedisjonsfirmaet DSV Road på Sofiemyr i Oppegård, som bare jobber for bedrifter og ikke privatpersoner. Denne gang gjorde de et unntak, gjorde hele jobben for oss og etter få timer forelå alle tillatelser. Ikke bare det, firmaet skulle en gang ikke ha penger for det de hadde gjort. De kalte det bidrag til innsamlingen.

Lykkeorgel.

–Det er ikke bare seiglivet, det må også følge lykke med det gamle orgelet i Oppegård kirke, tror Anders Hovind.
Om et drøyt år står han i mottagelseskomiteen utenfor kirken på Svartskog for å ønske instrumentet velkommen hjem etter 32 år i "eksil".


131 år gammelt
flygel reddet fra
søppeldynga, skal
hjem til Oppegård