DRØBAK: – Kjell Aukrust ble som barn utsatt for en sykkelulykke som resulterte i et ødelagt kne, derfor fikk han kjennelsen "Hjelpedyktig B" og kunne ikke avtjene ordinær verneplikt, ifølge Aukrust selv. Det har Forsvaret og norsk kulturliv hatt stor glede av, smiler redaktør Erling Eikli i Forsvarets Forum.
Eikli jobbet sammen med Aukrust i Mannskapsavisa, senere Forsvarets Forum, og har redigert boka «Aukrust i Forsvaret», som utstillingen «Aukrust og Forsvaret» er bygget på.
– I den grad godt humør har betydning for forsvarsviljen, har ingen bidratt mer enn Kjell Aukrust, skriver forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen i innledningen til boka.

Våre Duster.

Utstillingen omfatter et utvalg av tegnerens og humoristens bidrag til militær humor, både som fast bidragsyter til Forsvarets Forum og andre kunstneriske engasjementer han hadde for Forsvaret. Størsteparten av Aukrusts kunstneriske produksjon gjorde han på oppdrag for Forsvaret.
Hans militære engasjement startet med tegneseriefiguren Albert i Mannskapsavisa rett etter krigen. Figuren er opphavet til Albertprisen, leiravisenes årlige Oscar-tildeling. Flåklypa Tidende kom først i 1964, men den gang under tittelen «Våre Duster». Han jobbet på oppdrag for Forsvaret i nærmere 50 år til han sluttet i 1994. Kjell Aukrust døde 24. desember 2002, 82 år gammel.

Fra skiløperbygda.

– Før han begynte i Mannskapsavisa tegnet Aukrust frilans for Vårt Land. Han var altfor sterk kost for den kristne avisen, han tegnet jo både julenisser og det som verre var, forteller Erling Eikli.
– Redaksjonen i Vårt Land var lykkelig da han ble innkalt til førstegangstjeneste. Det var ikke Aukrust da han ble vist til et depot, hvor han skulle sortere knapper. Gjennom en bekjent fikk han kontakt med redaktøren i Mannskapsavisa, som spurte hvor han var fra. «Alvdal», svarte rekrutten. «Skiløperbygda? Du er ansatt», sa redaktøren. Det var starten på et hyggelig og morsomt samarbeid mellom Aukrust og Forsvaret.

På vandring.

Utstillingen var Forsvarets gave da Aukrust-senteret feiret sitt 10-års jubileum. Forsvaret har fått låne utstillingen, som har vandret landet rundt til militære stasjoner og forlegninger. Den har til og med vært i Afghanistan for å muntre opp de norske styrkene.
– Kjell Aukrust hadde guttungen i seg gjennom hele livet. Han var et eventyr, sier Erling Eikli.
Når utstillingen åpnes av forsvarssjefen, general Sverre Diesen, i Stabelhuset søndag er det første gang «Aukrust og Forsvaret» stilles ut sivilt. Utstillingen vil stå frem til 13. mai.