Bærbar kunst som vekker oppsikt

To kvinner som vekker oppmerksomhet i Drøbak badepark: Irene Myrbostad (t.v.) i hulderinspirert hatt og kjole, Anne Esbjug ikledd en fargerik kåpe med originalt mønster i stofftrykk.
 alle foto: ole kr. trana

To kvinner som vekker oppmerksomhet i Drøbak badepark: Irene Myrbostad (t.v.) i hulderinspirert hatt og kjole, Anne Esbjug ikledd en fargerik kåpe med originalt mønster i stofftrykk. alle foto: ole kr. trana

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

- Vi dyrker det skjønne, det er nok av stygt i verden ellers, mener Irene Myrbostad og Anne Esbjug. De vandrer rundt i Drøbak badepark i fargerike gevanter, som stilles ut i Varmbadet fra lørdag.

DEL

DRØBAK: De er fargerike, kreative, kanskje også modige. Iallfall originale. Det er ikke vanlig å treffe på norske kvinner med hatter og kjoler inspirert av både hulder og dronning, det er slike plagg Irene Myrbostad fra Drøbak lager.
Anne Esbjug, som holder til nord i Frogn, skaper fargerike kåper av stofftrykk som heller ikke er hverdagsplagg.

Fremhever personligheten

Det finnes likevel mange kunstinteresserte kvinner som med stor selvsikkerhet bærer de originale plaggene som stilles ut i Varmbadet i Drøbak badepark med åpning lørdag 2. mai.

Vi ser den bærbare kunsten kanskje først og fremst henge i operagarderoben eller på en stol i formiddagskafeen, ofte som sosiale signaler.
- Vi vil gjøre bærbar kunst tilgjengelig for alle som ønsker å fremheve sin personlighet, er de to kunsthåndverkerne skjønt enige om.
Derfor har de for første gang gått sammen om en utstilling med «bærbar kunst». Varmbadet er fylt opp med vakre kreasjoner, skulpturelt og malerisk. Her er kunst for både kropp og vegg.

Litt eventyrlig

- Hva er det viktigste med bærbar kunst - fargene, stoffene, designen?
- At det er litt eventyrlig, mener Irene Myrbostad.
- Og at det er er plagg som du blir glad i og ikke gir bort til Fretex etter tre år.
Irene Myrbostad er en aktiv dame og godt kjent for sine kreative hatter. Hun har hatt 45 utstillinger på ti år, er fast innslag på Hattens Dag i Oslo, har deltatt på Fashion Award i Oslo Konserthus og vært representert på en del moteshow. Dessuten har hun vært leder i fagforeningen Norske Modister og Hattedesignere.

Foto med hattekunst

Det er ikke hattene til Myrbostad som dominerer hennes del av utstillingen i Varmbadet: åtte kjoler, alle med gull, tre skulpturelle hatter og 10 montasjefotografier av hatter.
- Fotografiene er en videreutvikling av hattekunsten. Dette er et kunstnerisk uttrykk, hvor jeg har bygget opp et hattemotiv og har jobbet mye med lys og skygge.
- Fotografiene er også resultatet av at jeg må hvile sy-hendene. Hvilefasen er når jeg jobber med fotografiet.

Veggtekstiler

Anne Esbjug arbeider først og fremst med stofftrykk og lager forskjellige former for ytterplagg, blant annet mange kåper.
De siste årene har hun jobbet mest med dekorative veggtekstiler med organiske mønstre: store veggtepper, transparenter og scenetepper til utsmykning. Teknikken er maling og trykking på fløyel, silke eller bomull.
Esbjug har blant annet bidratt til utsmykning av Statsministerens kontor og har laget 12 store transparenter/bannere til Flåtestad ungdomsskole i Oppegård.

Originale kåper

Anne Esbjug bruker den samme stoffteknikken og egen design når hun lager de originale kåpene. De er også med i Varmbadet sammen med småplagg og veggtekstiler.
- Det er deilig å møte våren med klær som understreker din personlighet, samstemmer de to kreative kvinnene vandrende blant kraftige trelegger i Drøbak badepark.

Artikkeltags