Blüchers banemenn

I BRANN: Dette bildet tok Einar Wilhelmsen fra Håøya utpå dagen 9. april. Det viser at det fortsatt ryker både på Oscarsborg og i Drøbak.

I BRANN: Dette bildet tok Einar Wilhelmsen fra Håøya utpå dagen 9. april. Det viser at det fortsatt ryker både på Oscarsborg og i Drøbak.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Einar Wilhelmsen og oberst Eriksen hadde på hver sine måter hovedroller da krigsskipet Blücher kom sigende inn Drøbaksundet i grålysningen 9. april 1940. Kommandanten sørget for at skipet ble stoppet. Wilhelmsen indirekte sørget for at kongehus og regjering ble varslet.

DEL

DRØBAK:Rakel Pavels Smith er den yngste av Einar Wilhelmsens 12 barn. 80-åringen husker veldig godt alt som skjedde 9. april for 68 år siden.
–Allerede ved midnatt fikk vi beskjed om at det hadde vært trefninger ute ved Bolærne. Vi anta da at ting var i ferd med å skje, og ingen av oss fikk sove noe særlig. Så rundt klokken 04.15 oppdaget vi silhuetten av et stort skip som sakte og stille kom glidende inn fjorden, sier Rakel som den gang var 12 år gammel.
Hun forteller at familien gikk ut i hagen. Her sto de og så på skipet.
–Oberst Birger Eriksen på Oscarsborg var en nær venn av familien. Far ringte straks til ham for å si ifra. Eriksen svarte at de allerede var i stillingene, men spurte far om han så nasjonaliteten på skipet. Det gjorde ikke far, som så spurte kommandanten hva han kom til å gjøre. "Vi skyter" svarte Eriksen. Like etter, nærmere bestemt klokken 04.21, kom det første smellet. Et drønn som var så kraftig at vegguret vårt stanset og huspipen sprakk, forteller Smith.

Varslet konge og regjering.

Einar Wilhelmsen var i en årrekke tolloppsynsmann i Drøbak. I tillegg var han i rundt 40 år også korrespondent for Aftenposten. Etter å ha snakket med Eriksen ringte han derfor til avisredaksjonen i Oslo.
–Han fortalte at krigen var i gang, og mens han pratet med Aftenposten smalt det igjen. De ble da enige om at vedkommende i Oslo måtte sørge for at kongen og regjeringen ble varslet om hva som var i ferd med å skje. Kommandant Eriksen og Oscarsborg fikk nemlig ikke kontakt med Oslo for å varsle om hva som var i ferd med å skje. Det viste seg at det militære sambandet var nede helt til klokken 08.00. En kan jo undre seg på om det dreide seg om sabotasje...
Rakel Pavels Smith forteller at de ble stående lenge og se på dramaet som utspant seg.
–Det smalt på alle kanter. Både av eksplosjoner fra Blücher og fra båtene som fulgte i kjølvannet av skipet. De skjøt mot alt mulig på landsiden i Drøbak og hus ble satt i brann. Jeg var også nær ved å bli truffet. En granatsplint ramlet bare 20 centimeter fra beinet mitt. Den splinten har jeg tatt vare på, smiler Drøbak-kvinnen.

Luftkamper.

Ganske snart ble familien enig om å evakuere hjemmet som lå like overfor Sprostranda i det som i dag heter Wilhelmsbakken.
–Vi hadde noe pakket ferdig på forhånd og et avtalt evakueringssted på Kinngårdene. Turen dit ble også dramatisk. To ganger fikk vi beskjed av far om å komme oss inn i skogen så fort vi kunne, fordi det kom fly. Fra toppen av åsen så vi også at det brant flere steder i Drøbak. En flykamp ble vi også vitne til. Kampen endte med at det tyske flyet ble satt i brann, og visstnok styrtet det i Holttjernet ved Ottarsrud, sier 80-åringen.
I tre uker var familien samlet på sitt evakueringssted på gården.
–Far og broren min var stadig nedom huset vårt. Far var også på tur allerede senere på dagen 9. april. På en eller annen måte kom han seg over til Håøya, hvor han tok et oversiktsbilde som viser hvordan det ryker både på Oscarsborg og i Drøbak etter angrepet, forteller Rakel Pavels Smith.

Kongelig bilde.

I 1956 var Rolf Kirkvaag på besøk i Drøbak for å lage innslag til Filmavisen om Einar Wilhelmsen, oberst Eriksen og senkningen av Blücher. Dette resulterte i to reportasjer på Filmavisen.
Bildet ØB har fått låne fra 7. juni 1945, dagen da kongefamilien ankom Norge igjen etter krigen, har sin spesielle historie. Et familiemedlem av Rakel Pavels Smith kom tilfeldigvis over bildet i Sverige. Fotografen er ukjent, men ryktene sier at det visstnok skal være selveste kronprinsesse Märtha som tok bildet på ferden inn mot Oslo.

Pågrep Omre.

Einar Wilhelmsen startet som toller allerede i 1902, og i en mannsalder var han tolloppsynsmann i Drøbak. Opplevelsene fra denne tiden var visstnok mange. Blant annet var han ute på fjorden da kong Haakon for første gang kom til Norge 24. november 1905. Kongen gikk da over fra Dannebrog til den mindre båten Stjernen i nettopp Drøbaksundet.
At den kjente forfatteren og smugleren Arthur Omre har sittet i Drøbak hjelpefengsel er velkjent. Da han ble pågrepet ute på fjorden som var det av Einar Wilhelmsen og en kollega.

Artikkeltags