Gå til sidens hovedinnhold

Dønn naken!

Artikkelen er over 14 år gammel

- Skapergleden er selve drivkraften, det å skape noe som plutselig blir et "levende" menneske.

DRØBAK: Billedkunstneren Yvonne Jeanette Karlsen har alltid vært tro mot klassisk realisme: å gjengi menneskekroppen i et klassisk, figurativt uttrykk.
Helt fra hun var 12 år gammel har det handlet om mennesker, å tegne dem så realistisk som mulig. Med årene kom de nakne modellene og gleden over å kunne male hud så stofflig at det nesten så ut som gåsehud.

Ærlig nakenhet.

- Jeg føler at den klassiske realismen ennå ikke er helt stueren, men Odd Nerdrum har gått foran og gjort et godt stykke arbeid for dette uttrykket, sier Yvonne Jeanette Karlsen, fra lørdag utstillingsaktuell i Creative Galleri i Drøbak.
Veggene er fylt med ærlig nakenhet, erotikk blir det først når kroppene har lette klær som gir antydninger. Og klær er det lite av.

Selger alt hun klarer.

Teknisk dyktighet og trygghet på resultatet kan tyde på at hun ikke har gjort annet enn å male mesteparten av sitt 40-årige liv. Men sånn er det ikke. Hun jobbet i mange år som frisør og visste at hun ville bli kunstner. Men hun fulgte kunstnerdrømmen først i 1999. Da forlot hun kam og saks for godt og begynte i lære hos Eser Afacan. I 2001 hadde hun sin første separatutstilling. Og siden har det godt slag i slag med to separatutstillinger i året for det meste i Fredrikstad, hvor hun bor og lever, og i nabobyen Sarpsborg, hvor hun har atelier.
- Nå lever jeg av å være kunstner og opplever at det er interesse for bildene mine. Jeg selger alt det jeg klarer å produsere, smiler hun.

Enkeltindivider.

- Hvor henter du motivene?
- Hva skal jeg svare på det… jeg bruker ofte modeller og er generelt opptatt av mennesker. Det handler om å skape liv og spenninger, male hud og få frem stoffligheten. Jeg har fokus på enkeltindivider for å fange flyktige øyeblikksstemninger.
- Det ligger nok både tanker og ideer bak, men resultatet er nokså konsentrert.
Utstillingen, som åpner i Creative Galleri lørdag, omfatter malerier, kulltegninger og litografier.