Gå til sidens hovedinnhold

Falsen tilbake i retten

Artikkelen er over 12 år gammel

Multikunstner Reidar Finsrud fra Frogn er glad for oppdraget og Falsen ser ikke så misfornøyd ut han heller der han står på sokkel i Follo tingrett.

FROGN/SKI: – Han er bestemt og ganske stolt av det han har gjort. Jeg føler han er fornøyd, sier Reidar Finsrud og stryker Falsen over krøllene.
Det siste året har Falsen vært i Finsruds tanker, enten han har sovet eller vært i våken tilstand.
Nå er oppdraget utført og i går ble statuen avduket under stor festivitas i Follo tingrett med en fornøyd kunstner til stede.
Anledningen for det oppdraget Finsrud fikk, er at det i år er 200 år siden Falsen ble utnevnt til sorenskriver i Follo. Da Finsrud startet arbeidet, var bildet av hovedpersonen på 1000-kronerslappen, det eneste utgangspunktet han hadde. Men for Finsrud var det ikke godt nok. Han mente at slik kunne ikke Falsen ha sett ut. Med den myndigheten Falsen hadde, måtte han ha en skikkelig nese.

200 års jubileum.

I tre foredrag før selve avdukningen av statuen, ble Falsen fremhevet som en mann for sin tid, kraftfull, som en stor organisator og en drivende møteleder.
– På Eidsvoll var det ingen enkeltmann som var så betydningsfull som Falsen, men det var som sorenskriver i Follo han nådde sin viktigste posisjon. Det er derfor ingen tvil om at det er her bysten bør stå, sa Torleif Hamre i "Eidsvoll 1814".
Fra sitt kontor på UMB har Dag Guttormsen utsikt til Falsen-statuen i Ås. Den står der Falsen bodde og hadde kontor de årene han var sorenskriver i Follo.
– Falsen kjøpte Wollebæk i Ås som han utvidet ved å kjøpe opp andre gårder. Til slutt eide han ca. 1400 mål og et område som strakte seg fra UMB helt ned til Ås stasjon, fortalte Guttormsen.
Om Falsen kunne han også fortelle at han var den første som dyrket poteter i området, og at han ville bli kvitt ulven i Follo.
På Falsens tid ble rettsmøtene holdt på gårdene rundt i Follo. Treider gård var en av disse. Dr. juris Marit Halvorsen hadde hentet frem referat fra noen av de sakene som Falsen førte. Disse blir nå renskrevet og skal være klare til 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014.