Gå til glasset med din glede

Man ser selveste djevelen dra Bacchus på ei sollid tønne med vin. Dette ble drøy kost for presten.

Man ser selveste djevelen dra Bacchus på ei sollid tønne med vin. Dette ble drøy kost for presten.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Drøbaksmaler Anton Thoresen gjorde mer en å lage tradisjonelle malerier. Med glassets gleder og vinguden Baccus som inspirasjonskilder dekorerte han en hel gammeldags Bodega i Drøbak.

DEL

DRØBAK: Hele Drøbaks maler Anton Thoresen (1884-1968) var en fargerik mann, og et muntert innslag i bybildet. Thoresen var en ekte kunstnersjel, og var vel nesten for en bohem å regne i sin tid. Foruten ved staffeliet utfoldet han seg med stort talent på byens revyscene, som visesanger, skuespiller og kulissemaler. En gang på 30-tallet tok han jobben med å dekorere veggene i dengangs Bodega på gamle Hotell Reenskaug. Thoresen lagde motivene sterkt inspirert av glassets gleder og vinguden Baccus. Med andre ord riktige dekorasjoner for en god gammeldags Bodega.

Presten fikk sjokk.

På samme tid kom sokneprest Schübler til soknet. Dette var en streng prest av den gamle skole. En prests ord og mening på den tiden var ofte en lov. Schübler både forkynte ordet og styrte sin menighet i denne ånd. Soknepresten inntok ofte sine middager hos ekteparet Wiig som drev Reenskaug. Disse middager ble eksemplarisk servert i hotellets spisesal som hadde et ekstriør som falt presten i smak på lik linje som maten.
Under ett av sine besøk kom Schübler i skade for å titte inn i Bodegaen, hvilket ga hans moralske prestesyn et stort sjokk! På veggene danset halvnakne kvinner, vinguden Bacchus ble trukket på ei kjerre med vin av djevelen selv, og nakne kvinner danset til satyrens felespill. Presten hadde aldri sett på maken til "syndens og lastens pøl". Den myndige prestemann tok hotelleier Wiig øyeblikkelig for seg til en behørig refs. Han beordret straks bildene fjernet i fra hotellets vegger.

Gjorde som presten sa.

Wiig ville ikke opponere i mot øvrigheten, så man gikk ganske raskt i gang med å fjerne disse fra veggene. Rullene med bilder havnet på et loft i huset som familien hadde borte i Badehusgaten hvor de ble gjenfunnet under en ombygging på 70-tallet. Bildene ble satt i stand og tatt vare på. Tre av de overtok Eva og Willy Johansen på Julehuset. De henger nå i oppgangen til firmaets kontorer over julenissens postkontor. Det fjerde gjenlevnede bilde er i privat eie et annet sted i byen. Litt lokal kulturhistorie er dermed tatt vare på av folk med sansen for så vell det gamle som det nye Drøbak.Artikkeltags