Det var like før jul i 1905 Knut Hamsun flyttet inn i sitt nye hus i Drøbak. Han hadde tegnet huset selv og kalte det "Maurbakken". Huset ligger der den dag i dag; vakkert og velholdt i Vestbyveien. Her skulle det bli godt å bo for Hamsun og hans lille familie. Et sted å bli gammel og vis, hadde han tenkt. Men slik skulle det jo ikke gå. Han traff Bergljot Bech Göpfert første gang på Frk Hammers Pensionat utenfor Kristiania i 1896, og det oppsto, som det heter, "søt musikk" dem imellom.

Kjærlighet
Hun var ung, vakker, rik og… hun var gift. Men Hamsun ville ha henne. Hun er den utvalgte som ikke bare skal gjøre ham til dikterhøvding, men til keiser! I lang tid møtes de mer eller mindre i smug på hotell i Norge og i København. I november 1897 innvilges Bergljot skilsmisse og neste år kunne de gifte seg. Men da begynner Hamsun å tvile. Er det virkelig dette han vil? Og dessuten; folk snakker om at han gifter seg over sin stand. Hun, en raffinert overklassekvinne og han, en skreddersønn med til sammen 252 dagers skolegang. Nei, han må ikke tenke på den måten. Han har forårsaket en skilsmisse og nå man han være mann til å ta konsekvensene. Den 16. mai 1898 viet Christopher Bruun dem. Hamsun var 39 og hun var 25 år. Det skulle ikke bli et "normalt" samliv. Ekteskapet skulle preges av adskillelser.

Drakk
Hamsun måtte vekk for å dikte, og… for å rangle. Han blir kraftig alkoholisert i de årene han er gift med Bergljot. Han var "kommet mer og mer til overbevisning om at livets innhold og mening er drikk. Fan gale mig! Ikke fordi det smager godt, men fordi det gjør himmelen lidt høiere." Bergljot drømmer om et lite hus på landet, og Hamsun hadde faktisk egne penger til å realisere slike planer i '97. Men det ble heller til at de bor på pensjonater eller på fremleie i forskjellige leiligheter i seks måneder av gangen. Sommeren 1901 besøker Bergljot slektninger på Helgeland. Hun reiser alene. Avtalen er at han skal komme etter. Hun er knapt ute av leiligheten før han finner bankboken de disponerer sammen. Han oppsøker banken, kvitterer ut en meget stor sum og setter kursen mot Oostende. Byen var kjent for sitt spillecasino. Vel fremme, setter han seg til ved rulettbordene i den hensikt å bli økonomisk uavhengig av Bergljot og slik kjøpe seg fri. Han klarer ikke å stanse før han har tapt hele 13 000 franc.

Rike venner
Takket være vennen Fogelstams rike venner, klarer han midlertidig å komme seg ut av en lei knipe. Men han kommer til å være i gjeld til Bergljot i flere år fremover.
"Kjære Bergljot, nu går jeg om bord og kommer ikke mer i land. Farvel. Gud velsigne dig og tak. Din Knut.", skriver han i et selvmordsbrev fra Antwerpen. Men han tar ikke sitt eget liv. Det blir en slags forsoning mellom ektefellene, som resulterer i at de får en datter. Hun får navnet Victoria etter Hamsuns romanfigur. I 1904 flytter de fra Kristiania, for endelig å få egen bolig. Drømmen om eget hus skal redde et stadig mer vaklende ekteskap. De velger Drøbak. Etter å ha leid leilighet her, har han funnet tomten i skogkanten ovenfor tettbebyggelsen. Tomten på syv mål koster 2500 kroner. Han har utarbeidet detaljerte tegninger for håndverkerne: Empire med buet tak og karnapper. Inngang med bislag fra baksiden, gang og trapp, kjøkken, spisestue og stue ut mot fjorden. I annen etasje pikeværelse, Bergljots og Victorias rom og hans. Uthus med bryggerhus, privet og verksted. Byggmesteren Kristian Brun og den strenge byggherren har en tid hele tolv mann i arbeid. Sluttsummen kommer på 9931 kroner. Det finansieres gjennom forskudd fra Gyldendal og ved hjelp av forleggeren og hans mesen Albert Langen i München.(I 1905 melder dikteren seg inn i Drøbak Skytterforening. Vi antar det er den eneste nobelprisvinneren foreningen har i sitt medlemsregister.)

Slutten
Et par uker før jul 1905 flytter de endelig inn. Men han innser omsider at dette ikke er det livet han har lengtet etter, og Bergljot er ikke prinsessen som skal føre ham til storhet. Hun hadde snust i notatene hans, og innvendt at det ikke gikk an å lyve så grovt! "I ungkarsdagene da han levet på hybel var han mindre hjemløs end nu."
I mars 1906 skriver han i brev til Albert Langen igjen: "Jeg har nu bygget mit deilige hus. Men just da det ble færdigt blev mit hjem og min familie oppløst." 20. mars 1906 undertegner de separasjonspapirene. Han er definitivt ferdig med Drøbak og drømmen om et idyllisk familieliv i et hus ved skogkanten.

Victoria
Victoria Hamsun fikk sitt avgangsvitnemål ved Drøbak kommunale høiere almenskole i 1918. Faren hadde hun bare sporadisk kontakt med etter foreldrenes skilsmisse, og mest pr. korrespondanse. Da hun i 1924 gjorde det uhørte; å gifte seg med en engelskmann, avskrev Hamsun henne fullstendig. Victoria fikk vite at hun ikke lenger var en person som angikk ham.