Gå til sidens hovedinnhold

Kongen ærer oberst Eriksen

Artikkelen er over 12 år gammel

Det er i år 50 år siden oberst Birger Eriksen døde. Mandag kveld hylles krigshelten av selveste kong Harald. Kongen avduker da et portrett av Eriksen i Oslo Militære Samfund.

DRØBAK/OSLO: – Oscarsborg festnings innsats 9. april 1940 er velkjent. Det samme er oberst Birger Eriksen og hans personlige beslutning og avgjørende innsats, sier kontreadmiral Per Sollien, en av initiativtakerne til portretteringen av Birger Eriksen.
Takket være oberstens beslutning ble den tyske krysseren Blücher senket i Drøbaksundet idet skipet var på vei inn Oslofjorden uten lanterner med det formål å overrumple hovedstaden, kongehuset og regjeringen.
– Denne hendelsen fikk stor betydning for Norges innsats under andre verdenskrig. Skuddene fra Oscarsborg fikk dermed også stor innvirkning på landets historie fra 1940 og fram til i dag. For det som er mindre kjent er at senkingen av Blücher muliggjorde transport og evakuering av Norges gullbeholdning til en sikker oppbevaring under krigen. En gullbeholdning som dannet et viktig bidrag til landets økonomiske utvikling etter krigen, sier Sollien.

Dekorert. Birger Kristian Eriksen, som var hans fulle navn, ble født 17. november 1875 i Moskenes. Han døde 16. juli 1958 i Drøbak. Eriksens militære løpebane var lang i variert. Etter krigsskole og militær høyskole valgte han Kystartilleriet som sitt våpen. Allerede i 1905 fikk han sin første sjefsstilling på Oscarsborg, som kaptein og batterisjef. I årene videre var Eriksen både adjutant for Kystartilleriets sjef, sjef for Agdenes festninger og fra 1931 utnevnt til oberst og sjef for Bergen befestninger.
I 1933 ble han beordret til kommandantstillingen på Oscarsborg, en stilling han hadde helt til 9. april 1940. For sin innsats denne dramatiske morgenen er Birger Eriksen tildelt krigskorset med sverd, som han mottok fra kong Haakon på slottet 19. desember 1945. Han er også tildelt den norske deltakermedaljen, og i 1946 fikk han av den franske presidenten Æreslegionen med grad av offiser samt det franske Croix de Guerre.

Minnesmerker.

I 1975 ble det satt opp en byste av Birger Eriksen ved Drøbak kirke. To år senere ble hans urne flyttet fra Drøbak til æreslunden på Vår Frelses Gravlund i Oslo. Et gravsted som senere er markert med en minnestein i relieff.
På Oscarsborg er det en støtte med inskripsjonen og oberstens relieff plassert like ved havnefortet. Og 6. mai 1995, i forbindelse med 50-års markeringen av frigjøringen, avduket kong Harald en statue av Eriksen i Borggården på festningen. Denne statuen ble i fjor flyttet til paradeplassen utenfor selve borggården. I tillegg til dette er det i hans fødekommune satt opp en minnestein med statue. Dette skjedde også i forbindelse med 50-års feiringen av frigjøringen.
Og nå kommer altså et portrett av Birger Eriksen på veggene i Oslo Militære Samfund. Et arbeid som er utført av Tore Juell. Maleren har opp gjennom årene laget portretter av en rekke kjente personer, deriblant kong Harald.