Gå til sidens hovedinnhold

Tøffe skjebner

Artikkelen er over 12 år gammel

Elin Tandberg har aldri møtt så tøffe skjebner som de hun treffer i Sør-Afrika. Men psykologistudenten fra Drøbak føler jobben gir henne noe spesielt når klienter, som ikke ville leve lenger, klarer å smile igjen.

CAPE TOWN: Elin Tandberg valgte en helt annen praksis enn andre psykologistudenter da hun reiste til Cape Town. Her jobber hun med studenter ved det tidligere fargede universitet, University of Westeren Cape. Hun syntes det er utrolig givende og lærerikt å se overlevelsestrangen disse ungdommene har, selv om mange har et svært vanskelig liv.
-Vi tilbyr terapisamtaler med studentene. For det meste er det korttidsterapi fra en til seks terapitimer. En terapitime varer i 50 minutter, men mine strekker seg ofte opptil halvannen time, sier Elin og smiler.
-Det er ikke lett å avslutte en samtale. Både studentene og jeg er utslitte etterpå.

Tøffe skjebner
Temaene som blir tatt opp i timene er svært varierende. Noen trenger konkrete råd og veiledning i forhold til valg av studieforløp, hvordan takle stress i forhold til eksamener, eller råd i relasjoner. Fattigdom er utbredt, og depresjoner og angst forekommer ofte. Mange av studentene har opplevd mange traumer og har store livsbelastninger.
Elin forteller at hun arbeider på en litt annen måte i Cape Town enn hun ville gjort hjemme.
-Sammenlignet med Norge, så har klientene her mer sammensatte problemer. De kan være utsatt for aids, voldtekt og samtidig lever de i fattigdom. Noen bor i et lite skur med familien. Ni hoder under et lite tak og ingen plass til å studere.
Hun forklarer at uten penger til mat og klær, så er det vanskelig for disse studentene å konsentrere seg.
-I tillegg blir de stadig utsatt for nye traumatiske opplevelser.

Annerledes familieforhold
-Familiene her har mye tettere bånd enn i Norge, og mange får derfor problemer med å skape en egen identitet, og å skille mellom egne ønsker og behov og familiens.
Presset på studentene er stort. Dette kullet består av elever som startet i første klasse når den nye skolereformen ble iverksatt etter apartheids fall i 1994. De er de første sørafrikanerne som har fått ikke-rasistisk skolegang. I tillegg er mange av studentene de første i sin familie som tar høyere utdannelse.
-De er både takknemlige og stolte over muligheten, men for mange er presset kjempehøyt. De blir sett på som veien ut av fattigdom, både av seg selv og familiene sine.
Elin forteller at fokuset i terapi derfor blir å tilby klientene et sted der de kan få utløp for de vanskelige følelsene de bærer på. På den måten synker stressnivået og det skapes rom til å konsentrere seg om studier. Noen trenger også hjelp til å søke studentbolig, stipend eller andre finansielle støtteordninger som kan være helt avgjørende når en mangler penger til det mest nødvendige.

Hiv og aids er tabu
I et land hvor 18 prosent av befolkningen mellom 15 og 49 år er smittet av hiv, blir hele befolkningen berørt av sykdommen. Unge kvinner er verst utsatt og i aldersgruppen 20 til 24 er en fjerdedel av jentene smittet. Tilsvarende tall for menn er 6 prosent. Elin forteller at klienter snakker mye om hiv og aids, og omtrent alle er berørt av sykdommen. Men selv om det ofte snakkes om i terapi, er dette temaer som det ikke snakkes om ute i samfunnet.
-Hiv og aids er tabu. Det er som med voldtekt; Alle vet at hiv er utbredt, men man snakker ikke om det.
Selv i terapirommet er dette et vanskelig tema. Elin opplever at klientene syntes det er lettere å snakke om familiemedlemmer som er syke, eller som har dødd, enn sin egen frykt for å bli smittet.
-Jeg har 25 klienter, men kun en av dem har fortalt at hun selv har hiv.

Utfordringer og gleder
Elin innrømmer at praksisperioden har bydd på mange utfordringer.
-Den største utfordringen er å møte mennesker med så kompliserte problemer, og samtidig ha tro på at jeg kan hjelpe. Det er vanskelig å sitte og ta imot så sterke historier. Etter den første klientsamtalen løp jeg rett inn på kontoret til veilederen min og sa: HJELP! Hva er dette? Jeg tror ikke jeg gjorde noe riktig!
Likevel vil hun ikke bytte erfaringene med noe i verden.
-Det er fantastisk å se det utrolige overlevelsesinstinktet. De vil overleve og de vil skape bedre levekår for seg selv. På tross av mange belastninger så kommer de seg igjennom. Jeg har opplevd at alvorlig deprimerte og klienter med selvmordstanker kommer tilbake glade og stolte fordi de smiler og ler igjen.


- Drøbaksjenta Elin Tandberg tilbyr terapitimer til sørafrikanske studenter ved The University of Western Cape.- Elin Tanberg møter sterke skjebner når hun har terapi med sørafrikanske studenter ved et universitet i Cape Town