Vil ha forbud mot å kalle biodrivstoff for "miljøvennlig"

MILJØVERNMINISTER: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) er avbildet foran en av Statoils biobensinpumper på Statoils egne hjemmesider. FAKSIMILE: STATOILS NETTSIDE

MILJØVERNMINISTER: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) er avbildet foran en av Statoils biobensinpumper på Statoils egne hjemmesider. FAKSIMILE: STATOILS NETTSIDE

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Venstre-politiker i Frogn, Ivar Ruud Eide, mener det er feil å markedsføre biodrivstoff som miljøvennlig, og liker dårlig at selveste miljøvernministeren lar seg bruke i reklame for Statoils biobensin E85.

DEL

yDRØBAK: Et bilde av miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) foran en biobensinpumpe på Statoils egne hjemmesider får Venstre-politikeren fra Frogn til å se rødt. Bildet er sannsynligvis tatt da Statoil startet salget av biobensinen E85 i mai i fjor.
–Jeg synes det er oppsiktsvekkende at miljøvernministeren promoterer et drivstoff som i dag ikke er annet enn miljøfiendtlig, sier Ruud Eide til ØB.

Regnskog.

Ifølge Ruud Eide er det produksjonen av dagens biodrivstoff som gjør drivstoffet til noe av det verst tenkelige man kan putte på tanken. Han støtter seg blant annet til flere rapporter og det han selv har sett på ferieturer i Brasil.
–Bioetanol fremstilles av biomasse, som oftest produsert i Brasil eller Mexico. Det skjer ved at regnskog hugges ned og erstattes av sukkerrør som brukes til etanolproduksjon. Produksjon av bioetanol fører i tillegg til enorme CO2-utslipp, sier Ruud Eide.
Han mener miljøvernministeren må inneha de samme fagkunnskapene om bioproduksjon.
–Dette er jo ikke noe nytt, og med alle fagfolkene miljøvernministeren har rundt seg vil jeg bli overrasket om hun ikke har vært klar over dette, sier Ruud Eide.

Forbrukerombudet.

Lokalpolitikeren mener det bør bli forbudt å kunne kalle biodrivstoff for "miljøvennlig" eller "grønt" og har klaget Statoil og andre markedsaktører inn for Forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven. Ifølge Dagens Næringsliv får han støtte fra Forbrukerombudet - i hvert fall foreløpig. En endelig beslutning om man skal forby aktører å reklamere for "miljøvennlig" drivstoff vil imidlertid ikke bli tatt før etter sommeren. Tidligere i sommer fikk bilbransjen beskjed om at det ikke er lov å markedsføre biler som "miljøvennlige" selv om de går på biodrivstoff.

Rapport.

Ruud Eide mener miljøvernministeren må fjerne biodrivstoff fra bensinstasjonene. Han viser blant annet til en rapport bestilt av regjeringen fra konsulentfirmaet Econ som ble omtalt i Dagens Næringsliv mandag. Ifølge rapporten kan konsekvensene av bioproduksjon i u-land føre til økt fattigdom, rasering av regnskogen og lavere matsikkerhet.
–Inntil vi er helt sikre på at dette er miljøvennlig, bør biodrivstoff fjernes fra bensinstasjonene. Jeg håper og tror at det om noen år vil være mulig å kjøre på miljøvennlig biodrivstoff, men foreløpig er biodrivstoff noe av det verste for miljøet, sier Ruud Eide.

Artikkeltags