SKI: Follobanen er virkelig satt på kartet. Ikke fordi togene suser til Oslo i lynende tempo, men på grunn av tre branntilløp, feil med kabler, svikt i returstrømsystemet og jording.
Prestisjeprosjektet med en kostnadsramme på 36.8 milliarder ledes av byggherre Bane Nor, som har intet mindre enn ni konserndirektører. Helt i helt i toppen sitter Gorm Frimannslund, skriver Nettavisen.
– Frimannslund og andre i hans stilling plikter å holde seg informert. Du kan selvsagt ikke etterspørre informasjon du ikke vet finnes, men du kan etterspørre løpende kritisk informasjon, så dette kan virke som en forsømmelse, sier BI-professor Petter Gottschalk til Nettavisen.
Det utdyper han lengre ned i artikkelen.
Tirsdag kalte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) inn til hastemøte med Frimannslund med flere. Etter møtet var Nygård «bekymret» og sa han burde fått vite om farer underveis.
– Først fått vite om dette nå
Direkte inne i Dagsrevyen-studio fortalte Frimannslund at han ikke var informert om skepsisen fra Norconsult tidligere i høst. På spørsmålet «Hva gjorde du med de innvendingene dere fikk mot valgte returstrøm-system?», svarte han:
«Dette ble håndtert i prosjektet. Jeg og flere i ledelsen har fått vite om dette først nå i ettertid.»
– Hvorfor får ikke du vite om så relevant info, en risiko som uroet samferdselsministeren, på et prosjekt til 36,8 milliarder kroner?
– Ja, det er av de ting det nå stilles spørsmål ved og som jeg er glad det settes ned et eksternt granskingsutvalg for å finne ut av, svarte han.
– Fikk han det med seg?
Nettavisen har snakket med BI-professor Petter Gottschalk, som også har teknisk bakgrunn.
– Frimannslund sier han ikke er informert om helt essensielle faktorer i et prosjekt han har ansvar for til 36,8 milliarder. Hvilke tanker gjør du deg om det?
– Det kan skyldes to forhold: At de som skulle informert ham, lot være, eller at han ikke var mottakelig for den informasjonen som ble gitt, sier Gottschalk til Nettavisen.
Det siste er slett ikke uvanlig:
– Det er ikke uvanlig at toppsjefer ikke liker negative nyheter eller at medarbeidere kvier seg for å formidle det. Mange kan tenke at «dette bare løser vi», svarer professoren.
– Kan ikke bare sitte der
Men ifølge professoren er ikke det godt nok:
– Frimannslund og andre i hans stilling plikter å holde seg informert. Du kan selvsagt ikke etterspørre informasjon du ikke vet finnes, men du kan etterspørre løpende kritisk informasjon, så dette kan virke som en forsømmelse.
– Du kan ikke bare sitte på et eget direktørkontor på 40 kvadratmeter og vente på at noen banker på døren, legger han til.
Se videointervju med Erna Solberg her:
– I så fall merkelig
Samfunnsdebattant Elin Ørjasæter, som er dosent i HR og arbeidsliv ved Høyskolen Kristiania, åpner for tre muligheter:
– Det kan være at han ikke er informert, det er i så fall merkelig, sier Ørjasæter til Nettavisen og åpner for to muligheter til:
– Det kan være han er informert og holder det tilbake eller det kan være han er informert, men ikke får det med seg, sier Ørjasæter til Nettavisen.
Ørjasæter med lang erfaring innen ledelse og arbeidsliv, sier det siste er vanligere enn man kanskje skulle tro.
– Dessverre! Det å ikke ha «innboks-kontroll», kan få så alvorlige konsekvenser at jobben til slutt ryker. Det har vi sett eksempler på, sier Ørjasæter, som ikke vil spekulere i det i denne saken.
Nettavisen har konfrontert Frimannslund og presseavdelingen i Banre Nor med uttalelsene til Gottschalk og Ørjasæter. Presseavdelingen sier de ikke har anledning til å kommentere saken.