Gå til sidens hovedinnhold

Bare en bekk

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserinnlegg skrevet av Geir Bagge-Skarheim.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nordre Follo kommune har laget en brosjyre, "Nordre Follo fra A-Å" som er delt ut til samtlige som har postkasse i Oppegård og Ski. Brosjyren er i farger, med begge ordførerne, og må være etterlengtet av alle som vil vite noe om den nye kommunen Nordre Follo. Mange av innbyggerne i Oppegård og Ski er ikke vokst opp der, så behovet for informasjon er stort.

Bekken Dalsbekken får stor omtale på side seks og syv, sammen med Haugbro, som ligger rett ved siden av broen over bekken. Alt er riktig, men ikke navnet på bekken.

Dalsbekken, eller Dalselven som den heter på gamle kart, finnes der sør for Gjersjøen, men ikke ved Haugbro, og den er grense mellom Ski og Ås, ikke mellom Ski og Oppegård. Slik har den rent siden siste istid, uten innblanding av annet enn pumpehus for Nordre Follo Renseverk. Og Dalsbekken har fått buebro i gammel stil av pensjonister i Statens vegvesen, før det måtte den klare seg med vadested. Den var en viktig forsvarlinje i Sætre Posisjon våren 1716 da Carl VII prøvde seg her med sine carolinere.

Er det så farlig da, om bekken heter Sætrebekken eller Dalsbekken? Selv om ørret og kreps har forsvunnet vet jo "alle", også ordførere, hvor Dalsbekken er!

For meg er det viktig å bevare de gamle navnene der det er naturlig, og man flytter da ikke en bekk? Det er verre enn at Rosenholm st (ifølge brosjyren side 16) ligger nord i Oppegård!

Kommentarer til denne saken