Barn er storlesere i ferien

ER MED PÅ MOROA:  Liva og Sivert Frisk, 7 og 9 år gamle.

ER MED PÅ MOROA: Liva og Sivert Frisk, 7 og 9 år gamle. Foto:

Av

Årets sommerleskampanje i bibliotekene er godt i gang, og i Nordre Follo kommunedeltar nå over halvparten av alle barn!

DEL

Endeliger det skolefri, leksefri og ferie, og hva gjør ungene da. Jo, da melder de segpå Sommerles og leser bøker som aldri før. Å lese gir en frihetsfølelse, næringtil fantasien og lesekompetanse, sier bibliotekarene. Men hva sier barna?

PåS ki bibliotek treffer vi Liva og Sivert Frisk, 7 og 9 år gamle. De er begge med på Sommerles og Sivert skal hente sin første premie. Han har valgt seg en haitann! Han liker best å lese tegneserier, mens lillesøster er glad i lettlestbøker og lydbøker. Begge synes det er fint å lese hjemme i senga, mennå skal de på ferie «til Nord». Det gleder de seg til, og bøker blir med ibagasjen.

Alle deltar

Liva forteller at nesten hele klassen hennes på Finstad skole deltar på Sommerles, og Sivert sier at han har vært med flere ganger før.

Begge synes at det er gøyå lese, og å få premier er fint. Når de er innom biblioteket, merker de seg også kodeordene for å sanke poeng i spillet.

Pappa synes Sommerles er et veldig bratiltak, og på klingende Finnmarksdialekt legger han til at Sommerleshistorien, som kan leses som føljetong på nettsiden, er populær, og spesielt god var den i fjor, da den handlet om Nord-Norge og nordlys. Sivert kan opplyse om at åretsfortelling foregår under vann.

Sommerleser en landsdekkende kampanje som iverksettes av bibliotekene. I Nordre Follo har bibliotekarene de siste årene turnert på barneskolene, men i disse koronatidenehar dette ikke vært mulig på samme måte. Men noen treff ute i det fri har detblitt, forteller barnebibliotekar Iris Toresdottir, Hun er nå og da å treffesyklende rundt med bøker.

– Vi var veldig spente på hvor mange deltagere vi ville nå i år når markedsføringen ble mindre. Vi sendte ut informasjon og enpromoteringsvideo til skolene, så lærerne må ha vært flinke til å dele dette med elevene. At vi skulle få så mange deltagere allerede nå, ja det var enpositiv overraskelse. Det er fortsatt to måneder igjen, så det er fremdeles godtid til å melde seg på, legger hun til.

Mange påmeldt

1. juni var over 50 prosent av barna i kommunen påmeldt, og det er det doble avgjennomsnittet i fylket som har 24,7 prosent deltagelse, så her er Nordre Follo helti toppen. Biblioteket har satt seg et hårete mål om å nå 5 mill. leste siderinnen kampanjeslutt 1. september. Det vil i så fall bli all-time-high, og vi erallerede halvveis.

At barn deltar på Sommerles fører til både økt leselyst oglesekompetanse, men det er nok heller gode historier, premier og is fra Remasom motiverer barna.

Innsendt artikkel av Leikny Wiersholm Egeland

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken