SKI: Det tar Plan Norge tak i.

– Hvert andre sekund blir en jente giftet bort til en eldre mann hun ikke kjenner. Dette tilsvarer 15 millioner jenter i året. Det er 15 millioner for mange. Vi vil engasjere mennesker og da spesielt ungdom til ta del i kampen om å stanse barneekteskap, sier Sofie Henriette Patzke (18) fra Skotbu.

Hun er ungdomsambassadør for Plan Norge og elev ved Ski videregående skole.

Hun er en av 40 ungdommer fra hele Norge som er plukket ut til å være ambassadør for årets Jenteaksjon, som er en av Norges største årlige kampanjer. Onsdag hadde de stand på Ski videregående skole.

– Stopp barneekteskap

Årets tema er Barnebruden. Under parolen Stopp barneekteskap! oppfordrer Plan Norge så mange som mulig til å bli med i kampen for å utrydde barneekteskap. Dette er et stort problem i mange steder av verden.

Hvert år arrangerer Plan Norge en Jenteaksjon hvor de over en viss periode legger alt fokus på jenter rettigheter rundt i hele verden.

– I år har de fokus på barneekteskap. FNs mål er å utrydde all form for barneekteskap innen 2030. Dette ønsker vi å hjelpe til med. Måten vi gjør det på er å spre kunnskap og gjøre da spesielt ungdommer, bevisst på konsekvensene og årsakene av barneekteskap. Vi ønsker å presse myndighetene til å prioritere saken mer og ta flere tiltak for å stanse barneekteskap, forteller Sofie Henriette Patzke.

Rosa skole 11. oktober

Flere elever på skolen benyttet sjansen til å ta selfie ved #stoppbryllupet-plakaten, pyntet med rosa ballonger.

Tirsdag 11. oktober blir Ski videregående skole en rosa skole. I tråd med Jenteaksjonen oppfordrer Plan Norge alle til å ta på seg et rosa plagg, en genser, hatt, skjerf, solbriller eller skolisser, og vise at du støtter jenters rettigheter og kampen mot barneekteskap.

– Plan jobber for å ivareta barns rettigheter internasjonalt, passe på at de har retten til skole, helse og beskyttelse, sier Sofie Henriette Patzke.

Slik sender du en snap til Erna Solberg:

1. Legg til plannorge på Snap-Chat.

2. Ta et SnapChat-bilde av deg selv.

3. Skriv «Lytter du, Erna? #stoppbryllupet» på bildet.

4. Vær kreativ. Legg på et filter, en emoji eller tegn et brudeslør.

5. Send snappen til Plan Norge.