Bent Høie: – Innsatsen i befolkningen har gitt oss et solid overtak

Av

Helseministeren påpeker at det er lenge til alt kan gå tilbake til normalen, tross et solid overtak på epidemien.

DEL

NETTAVISEN: Mandag ettermiddag var det pressekonferanse med Justis- og beredskapsminister Monica Mæland, Barne- og familieminister Ingolf Ropstad og Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, og assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, var også til stede.

Bent Høie sa under den daglige pressekonferansen at tall fra FHI tyder på at Norge har koronasmitten under kontroll. Reproduksjonstallet ligger nå under 1, skriver Nettavisen.

LES OGSÅ: Opdan om gjenåpning hvis myndighetene gir klarsignal: – Vi gjør vurderinger på eget faglig grunnlag. Det er viktig at barnehager og skoler først åpner når det er trygt

Han benytter anledningen til å takke hele befolkningen.

Se pressekonferansen i reprise øverst i saken

- Før de strenge tiltakene ble innført, smittet hver av de smittede 2,5 nye personer. Hvis denne utviklingen hadde fortsatt, hadde vi sett samme utvikling som andre steder i Europa i Norge, sier Høie.

Tallene fra FHI viser at hver syke person nå smitter 0,7 personer.

- Det betyr at vi har fått koronaepidemien under kontroll. Det har vi klart sammen, vi som er innbyggere i landet vårt. Jeg er veldig stolt over det vi har fått til sammen.

- Solid overtak

Samtidig påpeker han at det er lenge til alt blir som før. Det er lite som skal til før virusspredningen igjen øker, slik at dette ikke nødvendigvis betyr at vi kan lempe på tiltakene som er satt inn for å begrense smitten.

- Koronaviruset finnes fortsatt i Norge og i landene rundt oss. Det betyr at vi fortsatt må jobbe for å ha kontroll. Men innsatsen i befolkningen har gitt oss et solid overtak, og det overtaket må vi beholde, sier Høie.

Videre påpeker Høie at sykehusene nå kan begynne å planlegge for mer normal drift etter at en har måtte utsette planlagt behandling på grunn av viruset.

- Sykehusene kan nå planlegge for mer normal drift og planlagt behandling der det er mulig. På samme tid må vi bygge opp intensivkapasiteten, med tanke på at vi fortsatt har en koronaepidemi, påpeker han, ifølge Nettavisen..

Han påpeker at de som har time ved et sykehus, skal møte opp dersom de ikke har fått beskjed om en avlysning.

14.000 kan være smittet

Camilla Stoltenberg, direktør for FHI sier under pressekonferansen at tallet på smittede totalt kan være omkring 14.000 - inkludert de som tidligere har vært smittet og mørketall.

– Det er vesentlige lavere enn det som er beregnet tidligere, sier Stoltenberg.

Dersom smittetallet på 0,7 fortsetter så kan også antall sykehusinnleggelser de neste tre ukene ligge langt lavere enn tidligere beregnet.

Det er nå 5.755 bekreftede tilfeller av koronasmitte i Norge. 316 er innlagt på sykehus, der 104 er på intensivavdeling. Det er registrert 59 dødsfall.

Ettersom ikke alle er testet, er det trolig et større mørketall. Folkehelseinstituttet har nå gjort analyser der det samlede antall smittede er beregnet til 14.146.

- På ingen måte gjennom dette

Det påpekes også under pressekonferansen at hvorvidt det er kontroll på epidemien forutsetter at tiltak som hindrer smittespredning opprettholdes.

- Vi er opptatt av å si at vi er på ingen måte gjennom dette. Vi vil ha veldig strenge krav. Butikkene er flinke til å informere og følge med, og det er viktig at vi fortsetter med, sier justisminister Monica Mæland.

- Oppsøk barn du er bekymret for

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad påpeker under pressekonferansen at det for mange barn er særlig vanskelig nå.

- Vi vet at en del av smitteverntiltakene vil kunne vare en god stund til, sier han, og oppfordrer til å oppsøke barn man er bekymret for.

- Det er ekstra viktig å være på alerten og heller besøke dem en gang for mye. Er du bekymret for et barn, så må du gjøre noe. Ring og spør hvordan det går, send en melding og spør om de har gjort noe morsomt, og har du en mistanke om at noen har det vanskelig så meld ifra.

Ny alarmtelefon for barn

Regjeringen vil forsterke arbeidet for sårbare barn og oppretter en ny 24-timers alarmtelefon. Tjenesten er åpen fra tirsdag og skal være tilgjengelig gjennom hele påsken.

Alarmtelefonen kan brukes både av barn og unge og nås på nummer 116 111, både som telefon og på sms.

– Min største bekymring har hele tiden vært hvordan de strenge smitteverntiltakene slår ut for barn og unge som har det vanskelig, sier Ropstad.

Foreslår å kutte i inkassogebyrer

Under pressekonferansen mandag forteller justisminister Monica Mæland at det sendes ut forslag om å redusere inkassogebyrer og inkassosalærer, for å få fart på arbeidet, nå når flere vil kunne ha vansker med betalinger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken