Gå til sidens hovedinnhold

Bil uten fører, ungdom uten jobb

I Ski prøver Ruter førerløse biler, for sikrere trafikk og ingen lønn til sjåfører.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Men ifølge ØB 18. februar føler beboere at det er utrykt med førerløse biler på smale veier. Blir det færre sjåførjobber blir de vanskelig å få og dårlig betalt. Når finans og elite øker sine inntekter mer enn andre, fører det til økende forskjeller som gir et dårligere samfunn å leve i.

Det rammer særlig fattige barn, ungdom, uføre og eldre. De førerløse bilene er et problem for dem som har problemer med å reise alene, de som trenger hjelp for å reise trygt. Den andelen vil øke både på grunn av flere eldre og at økt forskjell gir økt kriminalitet.


Løsningen for Norge er et mer sammenhengende nett av lokale og regionale busser med sjåfører som gir trygghet for alle reisende. Da blir folk mindre avhengig av egen bil og vi får større likhet mellom billøse og bileiere. Det er spesielt viktig med et godt lokalt bussnett slik at folk i større grad kan klare seg selv og hjelpe andre. Mange av dem som er lei av all teorien på skolen, vil kunne trives som sjåfører, spesielt for eldre med livsvisdom.

Samfunnet som helhet er trolig bedre tjent med sjåfører enn førerløse biler. Kollektivtrafikken bør blir mer samfunns- og folkestyrt på bekostning av bedriftsøkonomi og gøyal teknologi.

Kommentarer til denne saken