Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Ingen kjente Sør- og Østmarka så godt som Birger Løvland. Heller ikke turveiene langs kysten på østsiden av Oslofjorden, eller fjellterrenget rundt hytta på Eidsbugarden i Jotunheimen, for ikke å glemme turmulighetene på Balearene og Kanariøyene. Birger elsket å gå tur, som lege var det også et stort poeng for ham å få folk ut i marka.
Nå har Birger lagt ned vandringsstaven og tatt imot sin siste pasient. Etter komplikasjoner i forbindelse med en hjerteoperasjon, døde han 4. mai, 74 år gammel.
Det er ingen overdrivelse å hevde at han etterlater seg et stort savn. Som fastlege i Ski gjennom 47 år på samme legekontor, Løkkegården i Ski, har han vært et ankerfeste for hundrevis, ja tusenvis av takknemlige pasienter. De oppsøkte ikke bare en lege, men et medmenneske, en som så helheten.
Å komme seg ut i skog og mark, og opp på fjellet, var en del av denne helheten. Som fastlege så han helseverdien i det å bruke kroppen. En avslappende Syden-ferie kan med fordel kombineres med spennende fotturer, var hans klare budskap til dem som foretrakk Sydens sol og varme. Bli kjent i nærmiljøet, det byr på mange spennende opplevelser, var hans like klare budskap for å få folk ut i Follo-marka, hvor han kjente hver stein og rot.
Sammen med sin kjære Anita vandret Birger utallige turer i inn- og utland. Etter å ha kommet hjem med hundrevis av bilder, side opp og side ned med detaljerte turbeskrivelser, satte de seg ned hjemme ved Tussetjern i Oppegård syd for å samle inntrykkene i reportasjer og bøker, og lage detaljerte turkart. En ting var selve fotturen, like viktig var det å få med seg kultur og historie underveis, slik at det også ble en lærerik og spennende fottur. Som lege og fysioterapeut var de et perfekt par for formidling av «helse i enhver tur».
– Vi har ofte med sprudledrikk i ryggsekken som fortjeneste når vi har gått en stund, eller opp på en topp. Det kan trygt anbefales, sa han gjerne.
Turformidlingen startet med reportasjer i Østlandets Blad flere tiår tilbake. Siden har Birger hatt redaksjonslokalene til ØB som et av sine faste turmål. Han ankom smilende og sa med sin blide sørlandsstemme: «Her har jeg en ny reportasje på gang» eller «Er dere interessert i å skrive om den nye turboka Anita og jeg har skrevet». Hvor mange bøker det ble til sammen er ikke godt å si, men de fyller godt opp i bokhylla, og hver og én er gode å ha i sekken. Få norske mediehus har vært forunt å ha en turkamerat som Birger.
Han har blant annet gledet oss med «Til fots i Follomarka», og en serie med omfattende turguider for hver og én av Kanariøyene og Balearene, øygruppen utenfor Spanias østkyst, samt portugisiske Madeira og Azorene. Bøkene er trykket i flere opplag, noen også oversatt til svensk, og er til glede for tusenvis av skandinaver. Han hadde planer om mange flere reportasjer og ytterligere turbøker fremover når han takket av på legekontoret til høsten.
Birger var en kreativ og engasjert personlighet, både som lege og turentusiast og en naturlig bidragsyter i sosiale sammenhenger. Han var en ivrig frimerkesamler i Oppegård Filatelistklubb, samlet også på gamle postkort og har bidratt med et stort verk med tittelen «Hilsen fra Follo» (1998), bygget på gamle postkort fra hele regionen». Åtte år senere kom en tilsvarende bok, «Hilsen fra Jotunheimen», også bygget på gamle postkort. Han elsket å være på hytta på Eidsbugarden i Jotunheimen, hvor han var både redaktør og styreformann for Eidsbugarden Budstikke.
Hjemkommunen Oppegård har også hatt glede av Birgers engasjement, spesielt Oppegård Idrettslag, hvor han var forfatter av jubileumsboka «Oppegård Idrettslag 1907-2007».
Birger samlet på mennesker, og venner. Et par ganger i året inviterte han på teater i Oslo, hvor venneskaren gjerne fylte hele første rad på Oslo Nye Teater og vel så det.
Savnet er størst for hans kjære familie med Anita, barn og barnebarn, men også for en stor venneskare som minnes en god venn, en turkamerat og en høyt verdsatt fastlege.
Vi lyser fred over Birger Løvlands minne.
Følg bisettelsen
Dersom du ønsker å følge Løvlands bisettelse, kan du gjøre det ved å følge denne lenken. Deles etter ønske fra og i samråd med Løvlands familie
Ole Endresen, på vegne av redaksjonen i Østlandets Blad