– Ikke selg Bjerke skole

FULLT HUS: Sven Harald Østby (til venstre) og 20 andre møtte opp tilallmøte i det nye fjøset på Øvre Berger gård tirsdag kveld.

FULLT HUS: Sven Harald Østby (til venstre) og 20 andre møtte opp tilallmøte i det nye fjøset på Øvre Berger gård tirsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Først skal bygdefolket blåse liv i Bjerke vel. Så skal de overtale Ski kommune om ikke å selge gamle Bjerke skole.

DEL

BJERKE: Bjerke vel dekker alle som bor i Ski øst for E18, fra Ås og Kroer i nord til fylkesgrensen i sør. Området er stort, men det omfatter ikke mer enn rundt 75 husstander. Sist det ble valgt nytt styre i velet, var St. Hans-aften i 2003. I dag er det yngre generasjoner som har tatt over mange av gårdene, og interessen for Bjerke vel igjen har blusset opp.

– Timingen er perfekt, fordi kommunen har begynt å prate om at de ønsker å selge Bjerke skole. Det er jo noe de har diskutert i flere runder, i alle fall i min tid, sier Sven Harald Østby, som ble valgt som leder i velet for snart 15 år siden og formelt er det fremdeles.

Tirsdag kveld møtte rundt 20 personer opp for å se om det var interesse for å blåse liv i Bjerke vel igjen. Engasjementet var stort, og første post på arbeidslisten er å beholde gamle Bjerke skole som møteplass for bygdefolket.

– Nå prøver vi å få låne en nøkkel av Ski kommune og tatt en befaring før vi går i en dialog med kommunen, forteller Østby dagen etter møtet på Øvre Berger gård.

Bjerke skole ble tatt i bruk i 1871. Den første bygningen ble erstattet med ny i 1931. Våren 198 var det slutt. Da gikk de siste elevene ut av Bjerke skole. Siden har den blant annet vært brukt som barnehage. Blåveiskroken barnehage ble lagt ned for halvannet år siden, og siden har skolen stått tom. Bjerke 4H bruker det gule huset ved siden av, og det er bortimot kondemnabelt.

Blåveiskroken barnehage overlevde ikke budsjettet

– Ungene trenger en barnehage som Blåveiskroken 

Stoppet salget

I siste møte i eiendomsutvalget i Ski sto Bjerke skole på dagsordenen. Forslaget til vedtak var kortfattet: «Bjerke skole legges ut for salg». Et enstemmig utvalg ville det annerledes, og stilte seg bak et fellesforslag fremmet av Anders E. Graven (Sp). Forslaget går ut på at rådmannen går i dialog med Bjerke vel for sikre at allmennheten i nærområdet til skolen kan få tilgang til og nytte av Bjerke skole, for eksempel ved at velet kan få festekontrakt på skolen etter mal fra Tømmerholen. Tømmerholen ligger like ved Sandbakken i Østmarka, og leies av Ski kommunale forening for en symbolsk sum på 100 kroner i året mot at foreningen står ansvarlig for vedlikeholdet.

Formannskapet i Ski stilte seg bak forslaget, med en liten vri: Rådmannen fikk i oppdrag å kontakte Bjerke vel for å vurdere om den gamle skolen fortsatt skal være tilgjengelig for bygdefolket.

– Nå har de fått en åpning. Nå er de nødt til å engasjere seg og få velet opp og gå, slik at de kan få til en avtale med kommunen. Det er den eneste måten å sikre at bygda fortsatt får nytte og glede av skolen. Ellers blir den solgt til boliger, understreker Graven.

Rommer historie og følelser

Innen 1. oktober skal politikerne i Ski ha en ny sak på bordet om Bjerke skole. Dermed har bygdefolket kort frist på seg til å finne ut om de er i stand til for eksempel å feste skolen mot å påta seg ansvaret for vedlikehold.

– Bjerke skole rommer mye historie. Og følelser. I alle fall for den eldste generasjonen i bygda, og generasjonen min. Vi har gått på skolen og har hatt unger i barnehagen. Når 4H hadde julefest, var det minst hundre som møtte opp. Da var det kø med biler helt opp til Neskrysset. Jeg har selv gått på Bjerke skole; tatt grunnfag da jeg gikk der i tre år, sier Sven Harald Østby med et skjelmsk smil.

– Er det kommunens ansvar å sørge for at et vel har et lokale?

– Nei, det er det ikke. Men Bjerke skole har vært samlingsstedet i bygda her siden huset ble bygd og har vært brukt i all tid. Og vi har lagt ned vanvittig mye dugnadsarbeid her. På 80-tallet fikk velet tilbud om å kjøpe skolen for éi krone. Da var taket dårlig og vinduene dårlig og der var verken vann eller kloakk, så da torde vi ikke det. Nå er alt satt i adskillig bedre stand, slår Østby fast.

Når ny E18 står klar, er han overbevist om at det kommer til å være både et ønske og behov for en barnehage på denne siden av motorveien.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken