Det var tungt å få beskjeden om at Bjørn Stenerud uventet hadde falt om i skisporet den 29. mars, bare 69 år gammel. Han ble født på Langhus 1. februar 1954 og bodde der hele sitt liv. Derfor kjenner så mange ham som en helstøpt venn, som aldri gjorde noe stykkevis og delt. Han var utdannet sivilingeniør, mangeårig leder i Ski pistolklubb, speiderleder, opptatt av krigshistorie, aktiv innen Dakota-klubben og lidenskapelig friluftsmann.

I kjærligheten til marka i Follo og Enebakk kom alt dette til uttrykk. Her smeltet kjærligheten til skog og dyreliv sammen med interessen for krigshistorie. Noen av oss ble etter hvert hans nære følgesvenner. Andre fikk oppleve ham som den gode formidleren, som berettet om spennende prosjekter.

Godt hjulpet av Bjørns oppfinnsomhet som ingeniør ble det «fisking» i Gjørjetjern, hvor unge Milorg- menn under krigen skjulte containere etter britenes flyslipp av våpen. Vi kunne utforske «Helvete», de nesten utilgjengelige hulene i Gaupesteinmarka, hvor våpnene ble gjemt unna for tyskerne. Og vi kunne delta i – eller bare beundre - restaureringen av Bordhytta, der Milorg-folk en gang holdt skjul.

Men rammen om alt vårt samvær var kjærligheten til marka og dens mysterier. Sammen utforsket vi etter beste evne dyras liv og bevegelser, de mange tegnene på at de er og lever der. I et uendelig antall samtaler kunne vi diskutere det vi hadde opplevd – i glede eller med uro.

For Bjørn var det viktig å formidle kunnskap om naturen og historien videre. Han ville berette om motet og oppfinnsomheten til de unge, som utførte dristige oppdrag i krigens tid. Og han ville berette om en skjør natur, som krever vår respekt og omtenksomhet.

Livet hadde vært fattigere om ikke sorgen over Bjørns bortgang nå var så tung å bære. Tankene går til Kristin, som var hans kjæreste og ektefelle siden russefeiringen for 50 år siden, til deres sønn Jørgen og svigerdatter Chantal.

Takk for følget, Bjørn. Sporene etter deg synes fortsatt i snøen. I våre minner vil de være for alltid.

Knut Thorstensen, Bente Louise Aas, Johanne Torgersen, Kai Eide