Gå til sidens hovedinnhold

Blir været dårligere nå som Kristen Gislefoss trer tilbake?

Fra 1. Juni i år mister vi en av vår tryggeste vær anmeldere de siste 30 årene gjennom statskanalen NRK. Da går han over i pensjonistenes rekker sammen med oss andre, for å nyte livetes høst.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Han har vært meteorolog i over 40 år og vært en bauta som har gjort at vi nordmenn stoler på hans overbevisende monotone og trygge dialekt når han presenterte sine gode vær meldinger. De aller fleste gangene har han nok vært heldig i sin tidlige karriere å treffe med sine meldinger selv med datidens få tekniske hjelpemidler. For de mange av oss som var avhengig av godt vær var det viktig med riktige meldinger om været. Spesielt i utsatte yrker for de som beveget seg på sjø og land. Men da de yngre kreftene i ulike kanaler kom på banen savnet vi ofte minnene fra bautaen på skjermen.

Vi har sett at været har forandre seg de siste 40 årene. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) sier at vårt klimaforavtrykk vises i været på kloden hver eneste dag. Basert på globale målinger av temperatur og fuktighet er det mulig å påvise klimaendringene langt tilbake i tid. Ved hjelp av de innsamlede dataene kan man se at de menneskeskapte klimaendringene dukket opp allerede i 1999 og blir verre for hver dag. Klima påvirker været og det er viktig å følge med på klimaprosessene og begrense utslipp. Utslipp som gjør at klimaendringene får uante miljøfølger for fremtiden på moder jord spesielt på vær og vind.

Agenda 2030 for bærekraftig utvikling, vedtatt av alle FNs medlemsland i 2015, gir en felles plan for fred og velstand for mennesker og kloden, nå og inn i fremtiden. Kjernen er de 17 bærekraftige utviklingsmålene, som er et krav om tiltak fra alle land sammen i et globalt partnerskap. De har vedtatt å få slutt på fattigdom og andre viktige menneskelige mangler. Det må gå hånd i hånd med strategier som forbedrer helse og utdanning, reduserer ulikhet og samtidig oppfordrer til økonomisk vekst. Alt dette skal vi alle klare, og hovedtanken skal være med hele tiden, nemlig å takle klimaendringer og ikke minst å bevare havene og skogene våre. Ambisiøse mål som allerede i 1983 ble tatt fram av The World Commission on Environment and Development (WCED) ledet av vår tidligere Landsmoder Gro Harlem Brundtland. Mon tro om hun var inspirert av Kristen Gislefoss hun også da han den gang var aktiv på radio på vegne av Meteorologisk Institutt med sin lune sørlandsdialekt.

Været har forandret seg og vil gjøre det fremover i større grad, kanskje til det verre. Det er nok ikke Kristen Gislefoss sin feil, men heller alle sammen som bør bidra mer i klimaarbeidet. Selv om Kristen skal ha noen ekstravakter utover høsten får vi nok klare oss med hans sønn, Kristian Gislefoss, som skal sørge for at det ikke blir dårligere vær.

Takk til Kristen Gislefoss som har gitt oss dårlig og godt vær i en mannsalder og lykke i pensjonstilværelsen.

Kommentarer til denne saken