NORDRE FOLLO: Alle øyne er rettet mot Bane Nor og Follobanen etter at den ble stengt i går ettermiddag. Flere har ytret sin frustrasjon i kommentarfeltene, og i går gikk også Ordfører Hanne Opdan (A) ut med sin reaksjon.

Bane Nor skrev torsdag at årsaken til det var at det hadde dryppet alkalisk vann fra tunneltaket, hvilket førte til at en strømkabel røk, falt ned, og kom i kontakt med toget som ble stående.

– Vi må kontrollere hele anlegget grunnet risiko for ny nedrivning av strømkabel i tunnelen. Vi ønsker ikke at mandagens hendelse, der passasjerene ble sittende i flere timer, skal gjenta seg, fortalte Lars Berge, områdedirektør i Bane NOR i ei pressemelding i går.

– Dette er svært beklagelig og uheldig for de reisende, men før vi har situasjonen under kontroll, kan vi ikke tillate at det kjøres flere tog gjennom tunnelen, sa han videre.

– Etter hendelsen i tunnelen mandag, har vi besluttet å kontrollere anlegget i forhold til risiko for flere nedrivninger, sa pressevakt Olav Nordli i Bane Nor til NTB.

Begge tunnelløpene er dermed stengt inntil videre, og alle togene som går på banen må benytte seg av gamle Østfoldbanen.

Østfoldbanen i bruk

Pressevakt i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, forklarte til ØB torsdag at togtrafikken på Østfoldbanen nå vil være tilnærmet lik slik den var da Follobanen var stengt i en lengre periode i begynnelsen av 2023.

  • R22-toget fra Rakkestad stopper på Ski, hvor alle som skal videre mot Oslo må bytte tog.
  • RE20 fra Halden går som normalt inn til Oslo S, men via den gamle Østfoldbanen.
  • På R21-linjen fra Moss er annenhver avgang innstilt, og det samme gjelder L2-linjen.

Ny oppdatering klokken 19

Bane Nor skrev på sine sider i går at de skulle komme med en oppdatering fredag klokken 12.

– Blixtunnelen er fremdeles stengt i forbindelse med strømproblemer. Ny oppdatering kommer klokken 19, skriver Bane Nor.

Det er uklart når tunnelen åpnes for drift.

– Vi følger dette utover natta. Det er allerede mannskap inne i tunnelen, opplyste Berge, til NRK, torsdag.

– Vi må ha kontroll over situasjonen i tunnelen før vi kan åpne. Vi kommer med ny informasjon så fort vi vet mer, sier han.

Dette sa pressevakten tidligere i dag

Østlandets Blad kontaktet pressevakten til Bane Nor fredag formiddag.

– Hva er siste status?

Det er ikke noe mer status enn det som ble gitt i går. Det er noe statusmøter nå, hvor det planlegges hva som skal presenteres klokken 12, opplyser han.

Ørene og blyantene spisses da Bane Nor skulle komme med siste nytt klokken 12:00.

SAKEN OPPDATERES