FROGN: Frisk luft og jord under neglene har alltid fulgt med en hage. Nå kommer også de to andre elementene ende sterkere inn. Flere og flere vil både ild og vann utenfor husveggen.
Da brødrene Øyvind og Kjetil Skjellerud fra Hallangen i Frogn startet firmaet Tropex i 2000, så de på det som en liten utvidelse av hobbyen sin. Nå strømmer det på med henvendelser fra folk som vil ha dam i hagen, og noen er på leting etter sjeldne, japanske karpefisk til mange tusen kroner. Men det er ikke der du starter.

Begynte med akvarium

Øyvind Skjellerud har alltid vært interessert i fisk. Det startet med akvarium og fisk i hagen da han var i sjuårsalderen, og faren solgte fiskeutstyr. Så dette var en verden han kjente. Nå driver han og broren Tropex som bigeskjeft ved siden av ordinær jobb, og fritiden brukes gjerne til å fiske gjedde i små vann i Follo.

– Hvis du i utgangspunktet vil ha en liten dam i hagen, trenger den ikke være så eksotisk. Du kan hente vannplanter fra området der du bor og glede deg over salamander og andre amfibier. Her i Follo kommer de av seg selv, mener Øyvind.

Det er som oftest menn som bruker mye penger på hagedammer. De investerer også i fisk, mens kvinnene står for plantene og de andre dekorasjonene.

Ikke ta seg vann over hodet

Det første du må gjøre hvis du skal bygge en hagedam dypere enn 20 centimeter er å få godkjenning fra teknisk etat i kommunen der du bor.

– Her dreier det seg om sikring av dammen, så ta kontakt med en gang. Praksisen varierer en del fra kommune til kommune, sier Øyvind.

Så gjelder det å ha en god plan før du setter i gang gravearbeidet.

– Lag dammen større enn du i utgangspunktet hadde tenkt. Med folie, steinlag og noen planter gror den fort igjen.

Koispråket i Japan

En gang i året er Øyvind, broren og noen ihuga fiskeentusiaster på tur til Japan.
– Idet kalde Niigateområdet har 250 bønner byttet ut risdyrkning med koioppdrett. Dette er fargerik karpefisk, som er ettertraktet i dammer.
– Her går det på koispråket, smiler Øyvind, som venter en flybåren fiskelast kvelden vi snakker med ham.

Greit med gullfisk

– Er du nybegynner er det like greit å starte med gullfisk. Den blir også stor og har fine farger. fordelen er at den tåler mye og formerer seg lett, sier eksperten.
For å overvintre fisken må du enten ha en dam som er så dyp at den ikke bunnfryser, eller du kan ta opp fisken og oppbevare den i tanker i garasjen. Der kan fisken gå i “dvale” uten mat.

– Det er også greit å vite at det finnes mange typer vannliljer som kan overvintre ute. Du må ikke ta dem inn.

– Hva er den vanligste feilen folk gjør?
– De slipper for store fisker ut i en liten pytt. Da får de ikke nok oksygen.

Øyvinds egen dam er så stor som et svømmebasseng der ungene bader.

– Jeg kjøper mine egne favorittfisk, men de forsvinner gjerne til kunder i løpet av sommeren. Men jeg selger ikke fiskene til resten av familien, kommer det med glimt i øyet.