FORNØYD: Ordfører Tuva Moflag gleder seg over Sanners vedtak vedrørende Ski Øst.
Eirik Løkkemoen Bjerklund

ØB-abonnentenes favoritter i året som gikk

Bolig, næringsliv og politikk er med på å toppe listen.
Publisert

Aldri har så mange lesere vært innom ØB.no som i 2016. I denne listen vil du se hvilke plussede artikler som ble mest lest i 2016.

Her kan du se hvilke av våre åpne saker som ble mest lest, mens vi her tar for oss de viktige hendelsene som faller utenfor topplistene.

1. Nå kan byggingen av 6000 nye boliger i Ski Øst starte - 2.099 visninger

Planene for byggingen av den nye bydelen Ski Øst på industriområdet Ellingsrud har vært klare lenge. I november kom den endelige bekreftelsen fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Innsigelsene ble ikke tatt til følge.

Dermed skal det bygges opp mot 6000 boliger sørøst for Ski sentrum.

– Det er ikke unormalt at vi ser utbyggere som litt utålmodige. Jeg vil ikke love når vi kan begynne byggingen i Ski Øst. Vi må ta hensyn til rekkefølgebestemmelsene, sa ordfører Tuva Moflag.

Utbyggerne bare venter på å kunne stikke spaden i jorda.

2. Tuva Moflag forlater ordførerstolen - 2.031 vsininger

Sammen med Nesodden-ordfører Nina Sandberg ble Ski-ordfører Moflag nominert på det som er en så godt som sikker plass på Arbeiderpartiets stortingsliste i Akershus.

– Når partiet sier at de ønsker meg på stortingslisten, er det fordi de har brukt for meg der. Da sier jeg selvfølgelig ja, sa Moflag til ØB.

Plassen virker sikker. Dermed kan vi få tre personer fra Follo inn på Stortinget til høsten. En fjerde kan bli Ås-jenta Emilie Enger Mehl, som står på andreplassen til Senterpartiet i Hedmark. Det forutsetter riktig nok at partiet kommer i regjering, for foran på lista står partileder Trygve Slagsvold Vedum. Han er garantert en statsrådsplass.

I Ski står Hanne Opdan klar til å ta over ordførerkjedet til høsten.

3. – Nå orker vi ikke mer - 1.834 visninger

Etter 20 års drift erklærte eierne at de legger ned klesbutikken Frank Tailor i gågata i Ski sentrum. Under opphørssalget var det kaostilstander.

– Det er på grunn av alderen. Vi, både mannen min og jeg, har vært i denne bransjen i mange år og orker ikke mer, sa eier Toril Simensveen til ØB tidligere i desember.

De skyldte ikke på konkurransen fra Ski storsenter. Jo flere det er på senteret, jo flere drar til gågaten, mener Simensveen.

Stenger dørene: Toril Simensveen og hennes mann har fått nok av butikklivet og stenger dørene til Frank Tailor.foto: Ole Kr. Trana

Stenger dørene: Toril Simensveen og hennes mann har fått nok av butikklivet og stenger dørene til Frank Tailor.foto: Ole Kr. Trana

4. Dette gjør tiggerne når de hentes i en svart Audi - 1.732 visninger

Det er ikke spesielt mye etter en lang dags arbeid med å tigge penger i Follo. To rumenske tiggere forteller at de samler pengene for busstur, mat og neste dags overnatting i Oslo.

Pål-Erik Plaum fra Nesodden hyret inn flere tiggere for å hjelpe til med bæring og sjauing. For det fikk de godt betalt.

5. Kommunestyret kuttet lønna til to nyansatte i Ski - 1.726 visninger

To dager etter ansettelsen fikk de kuttet lønna med 200.000 kroner. Den nye komunalsjefen og næringsrådgiveren skulle få en lønn på henholdsvis 1,13 millioner og 825.000 kroner.

Det kunne ikke de styrende partiene: Rødt, SV, Sp, MDG, Venstre og Ap gå med på.

Meningen var å sende et signal om at kommunen ikke skal være lønnsledende, sa ordfører Tuva Moflag.

Eks-ordfører Anne Kristine Linnestad (H) tordnet fra talerstolen:

– I går ansatte rådmannen to nye medarbeidere, i dag kutter dere 200.000 kroner fra lønna deres. Hvordan har dere tenkt at det skal gjennomføres i praksis?

6. Se bilder fra 17. mai-feiringen i Follo - 1.709 visninger

ØB-leserne sendte inn mange flotte bilder fra feiringen rundt omkring i Follo. Både store og små, ordførere og barnehagebarn deltok i feiringen av Grunnlovsdagen, som i tillegg ble rammet inn av strålende sol i hele distriktet.

7. – Dette er toppen av dårlig service - 1.622 visninger

Skanska er entreprenøren som sto bak det relativt nye boligfeltet Finstad Hageby i Ski. Siden Mona Engebretsen flyttet inn for seks år siden, har det bare vært problemer, skrev ØB i oktober.

Et umulig soveromsvindu og mus på kjøkkenet er det verste som skjedde henne.

Skanska beklaget det hele, via regiondirektør Helen Gåsvik. Til slutt fikk både Engebretsen og en annen beboer som gikk ut i ØB hjelp av Skanska.

8. Politstasjonsdistrikt Ski legges til Sarpsborg - 1.504 visnigner

Sent i 2015 ble Ski utpekt som hovedsete for det nye Øst politidistrikt. Sjokket var derfor stort da Sarpsborg, og ikke Ski, ble utpekt som hovedpolitistasjonen for den søndre delen av distriktet tidligere i høst.

– Politimesteren omorganiserer politiet, men vi får ingenting, sa en oppgitt Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold (H).

– Hovedsete i Ski kan ikke bare være et symbolbygg. Det må også ha innhold, la Ski-ordfører Moflag til.

Det er ennå ikke klart hvilke funksjoner som blir lagt over. Frykten fra lokalt hold er at Ski skal bli strippet for viktige funksjoner. Operasjonssentralen er riktig nok lovet plassert i Ski.

9. Her skal 17.mai.-togene i Ski gå i år - 1.435 visninger

Jernbanebroen i Ski sentrum ble revet i påsken, noe som gjorde at ruten for 17. mai-toget ble noe endret i år. I 2017 er broen tilbake.

I stedet startet toget ved taxi-boden, mens Finstad og Hebekk kom gående over gangbroen ved Skeidar. Samlingspunktet var på Rådhusplassen i Ski.

10. – Dette er det minst gjennomtenkte kulturprosjektet i Ski sentrum noen gang - 1.420 visninger

I sommer håpet SKIrkus å samle 20.000 i sitt karakteristiske telt på parkeringsplassen på nedre torg i Ski. Handelsstanden slo oppgitt ut med armene over at parkeringsplasser forsvant fra sentrum.

For Tom Herman Sinding i P. Blomster var kulturfestivalen «en katastrofe», beskrev han overfor ØB.

Flere butikkeiere oppfordret sine kunder til å kjøre inn gågata ved Bowlers og opp til butikken.

Oppgitt: Tom Herman Sinding fra P. Blomster er oppgitt over at parkeringsmulighetene forsvinner i fem uker. – Jeg opplever fellesferietilstander når det gjelder antallet kunder. Det er jo nå jeg skulle tjent penger.Begge foto: Ole Kr. Trana

Oppgitt: Tom Herman Sinding fra P. Blomster er oppgitt over at parkeringsmulighetene forsvinner i fem uker. – Jeg opplever fellesferietilstander når det gjelder antallet kunder. Det er jo nå jeg skulle tjent penger.Begge foto: Ole Kr. Trana

Artikkeltags