Bøndene blokkerte all utkjøring av mat fra Asko

Follo-bønder sperret port to på Asko under fredagens blokade. F.v: Ann Kristin Knutsen, Thor Finstad, Line Skøien og Anders Gustavson.

Follo-bønder sperret port to på Asko under fredagens blokade. F.v: Ann Kristin Knutsen, Thor Finstad, Line Skøien og Anders Gustavson. Foto:

Av

All utkjøring av matvarer fra Askos lager i Vestby ble fredag morgen blokkert av aksjonerende bønder.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

VESTBY: Bøndenes protestaksjon mot landbruksoppgjøret fredag morgen varte i tre timer. Det skal ikke ha rammet forbrukerne.

- Vi har oppnådd det vi ønsket. Vi har fått oppmerksomhet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge, sier bondelagets leder Lars Petter Bartnes til NTB.

Aksjonen ble startet på 25 steder landet rundt fredag morgen.

- Dette er en planlagt avslutning av aksjonen etter at blokaden er blitt gjennomført etter planen, sier Bartnes.

- Vi har ikke ønsket å ramme forbrukere og andre som jobber i matkjedene og ber om forståelse om noen har hatt ulempe som følge av blokaden, sier han.

Politiet på plass

Follo-politiet mottok klager på bønder som aksjonerte i Snipetjernveien og Regnbueveien på Langhus. I Vestby var tonen mellom politi og aksjonister svært så gemyttelig, mens noen av sjåfører ikke var fullt så glade for blokaden. Ved port to hos Asko sørget bønder fra Vestby og Kråkstad for at ingen lastebiler med mat som kom ut.

– Det er noen som prøver seg, men de fleste støtter oss, sa Anders Gustavson, kornbonde fra Kråkstad.

Mens ØB var på Asko var det flere utenlandske sjåfører som viste sin frustrasjon ved å kjøre helt opp til porten. Flyers på både polsk og bulgarsk ble delt ut.

Anders Gustavson produserer korn og gress i Kråkstad. Under blokaden var det kun tomme trailere som slapp gjennom.

Anders Gustavson produserer korn og gress i Kråkstad. Under blokaden var det kun tomme trailere som slapp gjennom. Foto:

– Dette er helt dust, sa en ansatt som var bekymret for at frysevarene de har lastet opp kunne tine og bli bedervet.

Siden fryselageret hos Asko brant ned for noen uker siden, blir frossenvarer lastet om på lageret og kjørt direkte ut til butikkene.

Etterlyser mangfoldet

I løpet av den tre timer lange blokaden, dirigerte melkebonde Tor Jacob Solberg flere hundre sjåfører ved porten hos Asko. Han driver stor gård i Skiptvet, men er opprinnelig fra Kråkstad og mener landbrukspolitikken til den blåblå regjeringen gjør det svært så tøft å drive for de små og mellomstore.

– Det er ofte unge mennesker som vil komme i gang og de må få jobbe seg opp. Vi kan ikke bare ha storbønder, men et mangfold. De gjør en kjempejobb, men har kanskje ikke muligheten til å leve av gårdbruk i lengden.

Tøff start som ung bonde

Han vet hva det vil så å starte smått i ung alder. Som 21-åring startet han med to kuer. Siden 2004 har han jobbet seg opp til storbonde og har investert rundt 15 millioner kroner i livsverket.

– Vi må sørge for at flere bønder kan produsere norsk mat i framtiden, ikke sentralisere jordbruket, sier han.

Ola Nordal, ordfører i Ås, tok seg en tur til Asko da bøndene aksjonerte mot Statens tilbud i årets jordbruksforhandlinger. Her snakker han med Svend Arild Uvaag, fylkesleder i Østfold bondelag.

Ola Nordal, ordfører i Ås, tok seg en tur til Asko da bøndene aksjonerte mot Statens tilbud i årets jordbruksforhandlinger. Her snakker han med Svend Arild Uvaag, fylkesleder i Østfold bondelag. Foto:

Han får støtte av Ås-ordfører Ola Nordal som stikker innom. Han mener det er viktig med et sterkt landbruk i Norge og Follo.

– 40 prosent av arealet i Ås, er åker. Det er en viktig næring. Jeg støtter saken og et skikkelig oppgjør.

Hva vil skje med landbrukspolitikken dersom det blir et regjeringsskifte til høsten?

– Nå styrkes de største på bekostning av de små. Dersom Arbeiderpartiet kommer i regjering med støtte fra Senterpartiet, blir det mindre vektlegging av de største brukene, og mer fokus på å øke matproduksjonen, sier han til ØB.

Aksjon etter brudd

Bøndene krever 1,45 milliarder kroner i årets oppgjør. Tirsdag ble det brudd i jordbruksforhandlingene.

LES OGSÅ: – Dyrk maten din selv, sier misfornøyde bønder

– Vi ønsker et mangfoldig jordbruk. Forbrukeren ønsker norsk mat. Vi har opplevd sterk støtte og sympati disse dagene med brudd. Mange ser at dette handler om hvordan vi vil at maten skal produseres framover, sier Lars Petter Bartnes.

Han understreker at de ikke ønsker å ramme forbrukerne.

– Men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringa ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Lars Petter Bartnes.

– Vi håper forbrukerne har forståelse for aksjonen, sier Bartnes.

Disse grossistlagrene ble blokkert fra fredag morgen 19. mai kl 06.00:

Foto:

Artikkeltags