Gå til sidens hovedinnhold

Bortføringssaken har gått ut over andre politioppgaver – må be om mer penger

Kortversjon av kidnappingssaken i Lørenskog

Artikkelen er over 1 år gammel

- Jeg kan bekrefte at vi har sendt av gårde en redegjørelse rundt denne saken, og forklart hvilke utfordringer vi har stått ovenfor, sier politiinspektør Tommy Brøske til Nettavisen.

 Anne-Elisabeth Hagen har vært bortført i nærmere 170 dager. Siden 31. oktober har det heller ikke vært noen livstegn fra henne.

Politiet har jobbet på spreng med saken, og fortsatt er hovedteorien at hun er blitt bortført mot sin vilje fra sitt eget hjem i Lørenskog, ca 15 km øst for Oslo. Anne-Elisabeth er ektefelle til milliardæren Tom Hagen.

Etterforskningen har vært svært ressurskrevende, og Øst politidistrikt har måttet prioritere bort flere andre politioppgaver. Nå har de bedt om mer penger fra Politidirektoratet (POD), som er politidistriktenes nærmeste overordnede organ.

- Jeg kan bekrefte at vi har sendt av gårde en redegjørelse rundt denne saken, og forklart hvilke utfordringer vi har stått ovenfor. Dette er oversendt til Politidirektoratet. Innholdet i brevet synes jeg mottaker skal få lese og vurdere før vi uttaler oss i media, sier politiinspektør i Øst politidistrikt Tommy Brøske til Nettavisen.

- Bortføringssaken har vært omfangsrik og etterforskningen har vært stor. Øst politidistrikt er riktig nok det nest største distriktet i Norge, men jeg skal være ærlig på at denne saken selvfølgelig har vært utfordrende. Denne saken har gått utover andre oppgaver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

- Har gått ut over andre politioppgaver

Brøske sier ressurssituasjonen ikke i nevneverdig grad har påvirket prioriteringen av de mest alvorlige sakene.

- Vi har etter beste evne forsøkt ikke å la det gå unødvendig utover andre svært høyt prioriterte oppgaver. Men sannheten er at det har gått utover oppgaver i det lavere sjiktet av alvorlighetspyramiden. Jeg skal ikke legge skjul på det. Men vi har prøvd å balansere dette så godt det lar seg gjøre.

Siden Anne-Elisabeth ble meldt savnet 31. oktober i fjor er det kommet inn cirka 1600 tips. Politiet gjort en rekke etterforskningsskritt. Noen av dem er:

  • Det er utført over 250 avhør.
  • Det er utført en rekke søk i huset.
  • Det er gjort flere søk utenfor huset og rundt eiendommen.
  • Personer som er fanget på overvåkingskamera ved Tom Hagens arbeidsplass er etterlyst.
  • Politiet har undersøkt hvem som har hatt tilgang til, og lest, en avisartikkel hvor formuen til Tom Hagen ble omtalt. Artikkelen sto på trykk i juli 2018.
  • Det er utført søk i Langvannet, som ligger i tilknytning til eiendommen.
  • Det er satt opp et eget tipsmottak for saken, som er døgnkontinuerlig bemannet på Gardermoen.
  • Eksperter på gisseltaker- og kidnappingssituasjoner er koblet inn.
  • FBI har vært koblet inn.
  • Kripos bistår med tekniske undersøkelser.

- Ambisjonen er fortsatt å klare å tilbakeføre Anne-Elisabeth til sin familie. Men vi erkjenner at når vi ikke har fått livsbevis siden 31. oktober i fjor, med bakgrunn i den tiden som er gått, at det er mindre sannsynlig at hun er i live enn da vi startet opp med denne saken, sier Brøske.

- Det pågår en bred etterforskning, og vi står overfor et faktum hvor en kvinne er fratatt fra sitt hjem. Vi jobber ut ifra alle hypoteser. Hovedhypotesen er fortsatt at hun er utsatt for en straffbar handling, men vi kan ikke utelukke at det er noe annet som er skjedd. Det kan være snakk om en annen handling enn bortføring, og det kan være snakk om drap. Eller det kan være en bortføring som har gått galt, og har endt med døden.

- Ektemannen sentralt vitne

Brøske har tidligere uttalt seg til Nettavisen om politiets alternative teorier, og utdypet dem.

- Det er de samme etterforskningsskrittene som gjøres uansett hva hun er blitt utsatt for, enten det er bortføring eller et eventuelt drap. De samme oppgavene som utføres kan gi svar på enten det ene eller andre straffbare forholdet, sier Brøske nå.

- Hva tenker du om at det har gått såpass lang tid uten at dere har fått noen livstegn?

- Det bekymrer oss at vi ikke har fått noen livsbevis. Det pågår en bred etterforskning som på ingen måter er ferdig. Samtidig er vi bevisst på at dette kan være en bevisst strategi, og at mulige kidnappere bruker taushet og tid som virkemiddel.

- Hvordan har Tom Hagen bidratt i etterforskningen?

- Han er ektemann til den savnede, og har vært en meget sentral informasjonskilde, det gjelder også ytterligere familie og bekjentskapskrets. Tom Hagen har bidratt på en god måte i etterforskningen overfor politiet.

Politiet har tidligere kommet med klare råd til familien om ikke å innlede forhandlinger med de antatte kidnapperne før det er mottatt sikre livstegn.

– Vår anbefaling til familien er å ikke gå med på forhandlinger før det er fremlagt livsbevis. Det viktigste er at livsbeviset kan datofestes, uttalte Brøske 11. februar.

Familiens bistandsadvokat Svein Holden har også tidligere uttalt at familien er klar til å forhandle når de mottar et livsbevis.

– Dersom familien mottar et slikt livsbevis som motparten har skissert i sin nylige henvendelse, så vil familien arbeide for å få Anne-Elisabeth trygt og raskt hjem, sa Holden på en pressekonferanse samme kveld.

Kommentarer til denne saken