SKI: Øst 110-sentral meldte fredag kveld at mannskaper fra Follo brannvesen rykket ut til røykutvikling i Langhusveien. Ifølge TV2 ble Ski stasjon stengt på grunn av røyk i et koblingshus tilknyttet stasjonen.

- Det er stengt ved Ski pga. strømproblemer. Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil ta, meldte Bane Nor.

Vaktleder i 110-sentralen Øst, Harald Mogen, bekreftet at det var kraftig røykutvikling i et koblingshus.

– Brannvesenet er fremme på stedet sammen med ansatte fra Jernbaneverket, sa han til TV 2.

Røykdykkere

- Vi har gått inn med to røykdykkere. Det tok litt tid før vi kunne gå inn fordi koblingshuset måtte gjøres strømløst først. Brannmannskapene har ikke sett noen flammer, jeg venter ytterligere tilbakemelding, fortalte han til Nettavisen.

Da ØB snakket med han igjen klokken kvart på åtte, fortalte han at brannvesenet hadde fem enheter på stedet.

- Brannen er slukket, og de lufter ut av bygget. Det har brent i noen kabler, sier han.

Brannvesenet kom til å være på stedet en stund til.

Samme koblingshus

Da ØB snakket med pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor rett før klokken halv åtte fredag kveld, sa hun at man foreløpig ikke visste så mye mer enn det som allerede var lagt ut.

- Vi vet ikke om det er den samme årsaken eller det samme stedet, men det er det samme koblingshuset, fortalte hun.

All togtrafikken forbi ble stengt av sikkerhetskritiske årsaker.

Shuttlebusser

Pressevakt Kaja Rynning Moen i Vy sa til ØB at de hadde bestilt busser for alternativ transport, og gjorde alt de kunne for å få tak i nok. Tyr man til taxi, bør man sjekke i reisevilkårene når man har rett på refusjon.

Vy meldte følgende på sine nettsider:

- Ski stasjon er stengt for togtrafikk. Du må regne med forsinkelser og innstillinger. Dette skyldes brann ved sporet. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før togene kan kjøre som normalt igjen.L2: Vi setter inn shuttlebusser mellom Greverud og Ski | R21: Vi setter inn shuttlebusser mellom Oslo S og Ås | R22: Vi setter inn shuttlebusser mellom Oslo S og Kråkstad | RE20: Vi setter inn buss for tog mellom Oslo S og Moss. | R23: Vi henviser til andre tog mellom Oslo S og Ski.

Klokken 21:06 kommer imidlertid meldingen om at Ski stasjon er åpnet for togtrafikk.

- Togene kjører, men det kan fortsatt oppstå forsinkelser og innstillinger inntil vi er i normal drift, skriver Vy.

For tidlig å si

Blixtunnelen er fra før av stengt etter røykutvikling i teknisk rom langs Langhusveien mandag denne uken, og skulle ikke åpne igjen for trafikk før 27. desember.

Også deler av Østfoldbanen var en stund stengt mandag som følge av dette.

– Det er altfor tidlig å si om dette vil føre til at Follobanen blir lenger stengt enn hva som er planlagt til nå, sier pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor til NTB fredag kveld.

- Tungt

Men strømproblemene ved Follobanen er bare noen av utfordringene som Bane Nor har hatt i det siste. I forrige uke sporet et tog av ved Ski stasjon, og uken før åpningen av Follobanen, ble en kjøreledning kjørt ned og over 500 personer måtte evakueres nord for Kolbotn stasjon. Tirsdag denne uken tok ØB en prat med konserndirektør for drift og teknologi i Bane Nor, Sverre Kjenne.

– Hvordan er det å sitte som sjef og se på at et prosjekt til 37 milliarder kroner svikter så totalt fra starten av, og som nå har endt med flere dager med helt stengt tunnel?

– Det er tungt, både for meg og for organisasjonen. Vi jobber hver dag for at flere skal ta mer tog, og har brukt mange år på å få dette på plass. Dette er et av de største fastlandsprosjektene i Norge, og da er det ordentlig leit når togene ikke går. Men vi vet samtidig at ting kan skje når et så omfattende prosjekt som Blixtunnelen skal kobles på. Vi prøver å luke bort så mye som mulig av feil i forkant, men vet samtidig at noe barnesykdommer kan det være også etter oppstart, sier konserndirektør for drift og teknologi i Bane Nor, Sverre Kjenne til Østlandets Blad.

LES HELE SAKEN HER:

Her kan du lese flere av ØBs saker om Follobanen og Østfoldbanen den siste tiden:

Les også

En julehilsen til ansatte i Bane Nor og Vy

Vi oppdaterer saken