Blenderen tok fyr da Odin (11) kom alene hjem fra skolen

FAMILIENS HELT: Odin (11) er familiens supermann etter at han slukket brannen på kjøkkenet. - Det ble ganske mye oppstyr, sier 11-åringen som får skryt for å ha forhindret at huset brant ned.

FAMILIENS HELT: Odin (11) er familiens supermann etter at han slukket brannen på kjøkkenet. - Det ble ganske mye oppstyr, sier 11-åringen som får skryt for å ha forhindret at huset brant ned. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

- Han er definitivt vår superhelt, sier Lars Buhler om sønnen Odin (11) som onsdag ettermiddag reddet familiens hus fra brann.

DEL

ÅS: - Vi skylder Odin en stor takk!

Mamma Kristine Sand og pappa Lars Buhler er kjempestolte over sønnens raske reaksjon da han kom hjem og luktet røyk i huset. Selv forteller 11-åringen rolig om den skumle opplevelsen.

- Jeg kom hjem og da jeg åpnet døren, luktet det så rart. Jeg så at det var flammer på kjøkkenbenken. Da ringte jeg mamma med en gang og hun fortalte meg hvor brannslukkingsapparatet var. Jeg løp ned i kjelleren og hentet det og prøvde å slukke brannen, forteller Odin til ØB.

Holdt hodet kaldt

Huset ble fylt med røyk, men Odin holdt hodet kaldt og gjorde alt riktig.

- Jeg har lært mye av bestefar så jeg lukket døren, var rolig og var forsiktig med å puste inn den svarte røyken. Jeg kunne jo ha brukt brannteppet i stedet for pulverapparatet, men det var noe som sa meg at det ikke ville hjelpe fordi det var et elektrisk apparat som sto i brann, sier han.

Da Odin forsto at han ikke klarte å slukke brannen alene, løp han ut og banket på dører. Endelig var det en som var hjemme. Øyvind Kulseng fikk på seg sko, løp inn i huset og hentet smoothiemaskinen som sto i brann og kastet den ut i en snøfonn.

Pappa Lars Buhler kom hjem samtidig med brannvesenet og politiet.

- Det var ganske mye oppstyr, sier Odin som fikk skryt av både politi og brannvesen.

Stolt av sønnen

Foreldrene er sjokkert over hendelsen, men glade for at det gikk bra med Odin. Nå vil de erstatte pulverapparatet med et skumapparat, og alle kontakter skal tas ut når elektriske apparater ikke er i bruk.

- Først trodde jeg det verste, men det var en god følelse å se at alle sto ute og at brannen var over. Så selv om vi voksne ikke var hjemme, så mestret Odin situasjonen. Det er vi stolte av, sier pappa Lars.

Mamma Kristine Sand forteller at Odin hørtes helt rolig ut da han ringe henne på jobb og fortalte at det brant på kjøkkenet. Hun derimot fikk plutselig problemer med å huske nummeret til brannvesenet.

- Hva tenker dere om måten Odin opptrådte på?

- Han er definitivt en helt. Det er ikke hvilket som helst barn som kan ta fatt på brannslukking. Odin kom i grevens tid, opptrådte kaldt og reddet huset. Han er det nærmeste vi kommer en supermann, sier faren.

Odin måtte en tur på legevakten etter å ha pustet inn røyk da han forsøkte å slukke brannen.

- Men det gikk bra, sier han dagen etter den nifse hendelsen.

Nå må huset vaskes ned og kjøkkenet pusses opp. Familien må vente flere uker før de kan flytte tilbake.

Opptrådte som en helt

Branninspektør Daniel Antonsen i Follo brannvesen synes Odin har opptrådt som en liten helt.

- I denne situasjonen synes jeg 11-åringen har gjort alt riktig. Vi snakker stadig vekk med barn på skolen om hvordan de skal opptre under en brann. Vi oppfordrer dem til å forsøke å slukke om de føler seg sikker i situasjonen. Er det en større brann eller røyk i rommet, er det viktig å komme seg ut av boligen og varsle brannvesenet.

Hver femte brann Follo brannvesen rykket ut på i 2016 var som følge av feil i det elektriske- anlegget eller et apparat.

300 branner årlig

Kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige forsikring har aldri hørt om brann i blendermaskin tidligere.

- I forsikringsbransjen generelt, kommer det inn rundt 300 meldinger i året om brann i husholdningsapparater. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er ofte nok til at vi har egne folk som analyserer slike branner.

I Gjensidiges årlige samfunnsundersøkelse svarte rundt ti prosent at de har opplevd brann i elektriske husholdningsapparater som tørketrommel, strykejern, komfyr, brødrister og lignende.

- Vi anbefaler at folk tar ut kontakten til alle husholdningsapparater som står på kjøkkenbenken når de ikke er i bruk, sier Haraldsen.

Artikkeltags