KOLBOTN: Har du noen gang tenkt over hvorfor parkeringsplasser for funksjonshemmede er større enn vanlige parkeringsplasser? Det er fordi mange har behov for at det er åpent rundt dem når de skal ut og inn med krykker eller rullestol. Noen har åpning på siden slik at når døra står åpen, kan stolen svinges ut og senkes slik at fører eller passasjer kan komme seg enkelt ut.

Andre har en rampe bak slik at de kan trille rett ut med rullestolen - og rett inn når de kommer tilbake. Det er grunnen til at det på slike bilder står at det må være tre meter klaring bak. Uten denne plassen er det ikke mulig å få ut rampa eller komme seg på og av den med rullestol.

Trenger god plass for å komme seg ut og inn

Så tenk på det neste gang du setter fra deg bilen, du som kan hoppe ut og inn så lett som bare det. Parkerer du rett bak en bil som trenger tre meter klaring, så kommer sjåfør eller passasjer rett og slett ikke inn i bilen med rullestolen sin før du kommer tilbake.

Det samme gjelder hvis bilen har sideheis og noe står i veien for å at sideheisen kan skyves ut.

Derfor setter du ikke fra deg den tomme handlevognen midt på en parkeringsplass for bevegelseshemmede. Det er ikke sikkert at sjåføren klarer å komme seg ut og flytte på vognen dersom den står i veien for heisen vedkommende er avhengig av for å komme seg ut av bilen i rullestol.