KOLBOTN: – Ski og vinterutstyr er pakket bort. Frem med syklene! sier ungdomsbibliotekar Hans Martin Enger med et smil.

– Og hjelm har vi også. Det er viktig, påpeker bibliotekar Inger Astrid Nagel-Alme.

Bua er et samarbeid mellom Oppegård bibliotek og Fremtiden i våre hender, som har fått 400.000 kroner fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) til å kjøpe inn friluftsutstyr som kan leies ut gratis. Nå som vinteren endelig har sluppet taket, er skiene byttet ut med sykler. I en blå container foran Kolben (den skal snart flyttes til generasjonsparken bak Kolben) står 26 sykler og venter på låntakere. Det vil si: Fire av dem er allerede utlånt når ØB kommer.

LES OGSÅ: Utlånsbua er åpnet

Tandem og triksesykler

Syklene finnes i fire størrelser: 16 tommer for de fra 4 til 6 år, 20 tommer for de fra 6 til 8 år, 24 tommer for 8- til 12-åringene, og 26 tommer for unge og voksne. Syklene for de minste finnes både i typisk gutte- og jentefarger, de største syklene i herre- og damemodell.

– I tillegg til 20 vanlige sykler har vi fem triksesykler. De er fine å bruke både i pump track-banen bak Kolben og i Pyramiden, forteller Hans Martin.

Ikke nok med det. En tandemsykkel, ti sparkesykler og fem skateboard av ulike typer er til utlån. På oppfordring er det også kjøpt inn en sykkeltralle for dem som trenger det.

Eget Bua-merke

Du trenger lånekort til biblioteket. Så trenger du et eget Bua-merke, som viser at du er kjent med og godtar reglene for utlån av utstyr. Det er 13-årsgrense for Bua-merket, så for de yngre er det foreldrene som må låne utstyret.

Sykkelboden utenfor Kolben står åpen i bibliotekets åpningstid frem til klokken 15 hver dag, men det jobbes for å få syklene tilgjengelig i hele åpningstiden. Sykkelnøkkelen får du på biblioteket, og så må du se på strekkoden på nøkkelen og låsen for å finne riktig sykkel.

– Hvor lang lånetid er det?

– Det er en uke, og så kan du forlenge lånetiden på samme måte som med bøker: en uke av gangen hvis den er ledig. Du kan låne sykkel flere ganger, og du kan reservere sykkel på bibliotekets hjemmesider, understreker ungdomsbibliotekaren.

Kan låne gjestesykkel

De to bibliotekarene mener det er lurt å låne en sykkel før foreldrene kjøper ny til ungene, så er de sikre på at størrelsen er riktig. Besteforeldre og andre kan invitere gjestene, både store og små, på sykkeltur på lånt sykkel fra Bua.

– Når kommer den første elsykkelen til utlån?

– Jeg har ikke svaret på når, men vet at Oppegård kommune selv vil kjøpe inn elsykler og låne ut til innbyggerne, forteller Hans Martin.

Gode erfaringer siden starten

Etter sju måneder med utlån av friluftsutstyr i alle kategorier er erfaringene svært gode.

– Du kan se at utstyret er brukt. Men folk behandler utstyret pent, og de sier fra hvis noe er gærent, sier Hans Martin Enger.

– Det har jo vært mye arbeid med dette, og litt på siden av det vi vanligvis driver med på biblioteket. Men vi får mange positive tilbakemeldinger, og da er det jo bare gøy, erklærer Inger Astrid Nagel-Alme.

LES OGSÅ: Stor rift om skøytene du kan låne på Oppegård bibliotek