Elever blir etterlatt når stappfulle busser kjører til Ski

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  Drømtorp videregående skole har over 500 elever som skal komme seg til og fra skolen hver dag. Drømtorp ligger nesten tre kilometer fra Ski sentrum og derfor må de aller fleste reise kollektivt for å komme seg fram og tilbake.

  DEL

  SKI: Skoleelever har lenge klaget på busstilbudet til og fra Drømtorp videregående skole. Ruter svarte i oktober i 2014 med å sette opp en ekstra bussavgang på morgenen slik at alle kunne rekke skolen. Likevel er det fortsatt et stort problem for mange når de skal ta bussen hjem igjen.

  - Folk gruer seg til å ta bussen, spesielt på mandager da hele skolen slutter likt. Folk plasserer seg midt i veien for at bussen skal stoppe der de står.  Det er nesten rart det ikke har skjedd en ulykke ennå. Det ser kanskje ut som at alle ler og har det gøy på videoen, men det har hendt at jeg faktisk har blitt ordentlig redd fordi folk presser og dytter så mye, forteller Emma Braarud, elev på Drømtorp.

  For et drøyt år siden sto Drømtorp-elever fram med akkurat de samme problemene elevene fortsatt sliter med i dag.

  Filmet kaoset

  Vegar Hansen, elev ved Drømtorp, filmet kaoset mandag ettermiddag og la det ut på Facebook-siden til Ruter.

  - Jeg la ut videoen fordi jeg vil at Ruter skal sette opp ekstra busser og få en slutt på dette kaoset. Jeg håper at når de ser denne videoen, vil de se hvor stort behov det faktisk er for ekstra avganger, sier Vegar.

  Ruter fjernet raskt videoen fra Facebook og svarte Vegar med at de må ha samtykke fra personene i videoen om den skal ligge ute på nett.

  Etter gjentatte forsøk på å få svar fra Ruter om videoen, svarer Martin Hinsch, pressevakt i Ruter, dette i en mail:

  Ruter har god dialog med skolene når det gjelder skoletransport. Det vi ser på videoen viser jo at på dette tidspunktet var det tydelig for lite kapasitet. Samtidig viser filmen kun avgangen til ekstrabussen (1371) som er satt opp to minutter før ordinær avgang. I tidsrommet 13:20 til 15:30 på alle hverdager endret vi i november tilbudet fra én buss på alle avganger og ekstrabusser på noen få, til to busser på alle avganger. Dette ble gjort for å styrke tilbudet på strekningen mellom Drømtorp og Ski.

  Denne uken har det også vært meget kaldt. Det kan også være noe av årsaken til at pågangen på bussene har vært ekstra stor. Vi kommer nå til å gå gjennom passasjertallene på nytt og overvåke situasjonen, slik at vi eventuelt kan sette inn flere busser på strekningen.

  Mister toget når bussen er forsinket

  ØB snakket med Ruter om stappfulle busser, og at elever faktisk blir etterlatt på holdeplassen fordi det ikke er plass. Dette var før Vegar filmet det komplette kaos på ettermiddags-avgangen.

  - Vi har ikke notert utfordringer på denne linjen etter at kapasiteten ble økt i høst. Nå skal det gå to busser på alle avganger mellom klokken 13:00 og 15:30. Det hender imidlertid at buss nummer to, som kommer fra Enebakk, er noen minutter forsinket, sa Øystein Dahl Johansen, pressevakt i Ruter til ØB.

  Det er nettopp denne korrespondansen som skaper utfordringer for elever som skal videre med tog.

  - Det hjelper ikke at det blir satt opp to busser når den andre er forsinket, sier elev Fanny Berg.

  Hun skal ta tog videre til Vestby og er avhengig av å komme seg på den første bussen. Hvis ikke risikerer hun å måtte vente en time på neste tog.

  Påstand mot påstand

  Ruter kjenner seg ikke igjen i klagene fra elevene.

  - Fra november til nå har vi registrert fire klager på linje 555, ingen av disse klagene handler om frakjøringer eller overfylte busser, sier Dahl Johansen.

  Rektor på Drømtorp, Sissel Onstad, syns det er veldig rart at Ruter sier de ikke har mottatt noen klager på overfylte busser fra Drømtorp.

  - Vi har sendt inn mange brev og har klaget på dette problemet år etter år. Det er en veldig fortvilet situasjon. Det virker som om Ruter prioriterer andre steder og at det er vanskelig for dem å sette inn flere busser fra skolen vår til Ski.

  Artikkeltags