Gå til sidens hovedinnhold

Byr på to julete arrangementer

I helgen var det mange, lokale julearrangementer, og flere kommer nok i tiden som kommer. Også Follo museum har førjulsaktiviteter på gang.

FOLLO: Noe av det deiligste med førjulstiden, er alle julearrangementene rundt omkring, og Follo museum har sendt oss en pressemelding, der de forteller om to arrangementer denne uka.

Den første er «Barfotjentenes jul», som er en juleforestilling i utstillingssalen på Follo museum, torsdag 2. desember kl. 19. Det koster 200 kroner å komme inn. «Barfotjentenes jul» er en forestilling med svenske folketoner og autentiske kvinneskjebner fra den tiden da Norge var det forjettede land for fattigfolk på den svenske landsbygda. Vi møter ‘Betty’, ‘Julie’, ‘Sarah’, ‘Tilla’ og ‘Anna’.

– Det er julaften og vi får et innblikk i disse de fem kvinnenes helt forskjellige livshistorier. Men en ting har de felles – de er opprinnelig svenske innvandrere. De var alle «barfotjenter», fattige svenske jenter som kom vandrende over grensa i siste halvdel av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet for å søke arbeid i Norge. De havnet gjerne som tjenestejenter eller fabrikkarbeidere i Østfold, Follo eller Kristiania, skriver førstekonservator Jonas Nordby ved Follo Museum og Roald Amundsens hjem i en e-post til ØB.

Forestillingen inneholder tradisjonelle svenske og norske folketoner, salmer og julesanger. Den er skrevet og fremført av Tone Holte, og med seg har hun gruppen «Kjerringrokk», bestående av Marianne Tomasgård, Agneta Holmer Mæland og Elisabet Olhans.

Forestillingen spilles også på Ås kulturhus 4. desember

Familiearrangement

Men dette er ikke den eneste. Det er også klart for familiedag med førjulsaktiviteter på Follo Museum, søndag 5. desember mellom klokken 11.00 og 15.00. Det koster 70 kroner å komme inn, eller 250 kroner for en hel familie. Barn mellom 0 og to år går inn gratis.

Dette blir en førjulsdag med gamle juletradisjoner på Follo museum.

– Vi kan love hesteskyss, lek, fortellerstund, julemusikk og mange, mange fine aktiviteter for små og store barn. Her kan du snekre fuglekasser og lage kakeformer og dyppe lys som blir fine gaver. Det blir mange tradisjonelle aktiviteter som var selvsagte forberedelser til jul i gamle dager slik som å sage ved, lage julepynt og bake julekaker. Og så blir det selvfølgelig lek og moro, hopping i høyet og eventyrstund, opplyser Nordby.

Dermed er det bare å møte opp og ha det hyggelig. Dersom du ikke vet hvor Follo museum ligger, finner du et kart her:

Kommentarer til denne saken