Gå til sidens hovedinnhold

Byttehelgen tilbake: Vi må fjerne de økonomiske barrierene i barneidretten

7 av 10 foreldre mener barneidretten er for dyr. Når idretten nå endelig er i gang igjen, kan vi ikke la høye kostnader stå i veien for deltagelse. Vi må heller benytte anledningen til å sørge for at barneidretten «etter» pandemien både blir mer inkluderende og tilgjengelig.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da pandemien rammet Norge var det de yngste som måtte betale den høyeste prisen. Skoler stengte, og fritidsaktiviteter og idretten ble satt på vent. Koronapandemien har satt tydelig spor i barneidretten. I en undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra SpareBank 1 sier nemlig to av ti foreldre at barna har sluttet med organisert idrett under pandemien.

Noen slutter grunnet sviktende interesse som følge av den lange pausen. Vi vet imidlertid også at en stor andel av de som har sluttet, er borte fordi økonomien rett og slett ikke strekker til.

I undersøkelsen svarer nesten 7 av 10 foreldre at barneidretten koster for mye, og sportsutstyr og -klær trekkes frem som en av de store kostnadsdriverne. 16 prosent oppgir at de har tatt barna sine ut av en idrett fordi den har vært for dyr.

Tallene er dessverre ikke overraskende. Gjennom seks år har SpareBank 1 kartlagt kostnadene og holdningene knyttet til familieøkonomi og barn i idretten. Årets undersøkelse viser at stadig flere foreldre kjenner utstyrspresset på kroppen, hvor spesielt vinteridrettene peker seg ut negativt.

Sånn kan det ikke være. Flunkende nytt og kostbart utstyr skal ikke være en barriere for deltagelse. Da må vi som en bank med mangeårig engasjement i idretten, og som lokal idrettsklubb bli flinkere til å legge til rette for en mer bærekraftig barneidrett. Det gjør vi blant annet ved å gjøre mer utstyr tilgjengelig for enda flere. For vi vet at man ikke trenger det nyeste eller beste utstyret for å delta, for å kjenne mestringsfølelse og å ha det moro i skiløypa.

I år arrangerer vi bruktmarkedet Byttehelgen på Oppegård IL sitt klubbhus på Østre Greverud 14. november kl. 18–20 (de som skal selge utstyr oppfordres til å komme klokken 17). Og det er ekstra gledelig å se at våre årlige undersøkelser viser at andelen som kjøper og selger brukt har økt betydelig de siste seks årene. Byttehelgen har vært et viktig initiativ som inspirerer klubber og foreldrene til å kjøpe og selge mer brukt, og vi er veldig glade for å endelig kunne invitere små og store til årets største dugnad for skiglede!

Vi håper så mange som mulig tar en runde i garasjen, på loftet eller i kjelleren og tar med det utstyret de har til overs for å selge det på Byttehelgen. Bytehelgen er nemlig like avhengige av de som skal selge, som de som skal kjøpe. Skistøvlene som er for små for den minste eller stavene som nå har blitt for korte for den eldste, bør komme seg ut i skiløypa igjen, med nye eiere.

Å få bukt med de økonomiske barrierene i barneidretten er ikke gjort over natta. Men vi må starte et sted. Og vi tror at å fjerne nytt og kostbart utstyr som et kriterium for deltagelse er et viktig bidrag. Så bli med oss, og la oss sammen gjøre det vi kan for at barn ikke må slutte i idretten fordi prislappen på utstyr er for høy.

Kommentarer til denne saken