SKI: Cecilie Dahl-Jørgensen Pind (H) har pendlet mellom Ski og Oslo i mange år, og er vant med at toget tar en halvtimes tid. Hun er en av mange togpendlere som har gledet seg til Blixtunnelen skulle gjøre hverdagen lettere, men fredag morgen måtte hun likevel sette seg på lokaltoget til Oslo.

– Jeg skal på et møte halv ni og hadde tenkt å dra åtte, nå måtte jeg dra hjemmefra kvart over syv, sier Pind til ØB fredag morgen.

Hun synes det er frustrerende at hverdagen er blitt mer uforutsigbar etter at Follobanen åpnet, stengte, gjenåpnet og torsdag gjenstengte.

– Jeg klarer ikke helt å forstå at et prosjekt til 37 millarder ikke funker, jeg klarer ikke å ta det innover meg.

Strømkabel røk

Torsdag meldte Bane Nor at mandagens hendelse, der et tog med flere passasjerer ble stående fast i Blixtunnelen i flere timer, gjør at de må kontrollere hele anlegget. Årsaken til stansen på mandag er at det hadde dryppet alkalisk vann fra tunneltaket, noe som førte til at en strømkabel røk, falt ned og kom i kontakt med toget.

– Dette er svært beklagelig og uheldig for de reisende, men før vi har situasjonen under kontroll, kan vi ikke tillate at det kjøres flere tog gjennom tunnelen, fortalte Lars Berge, områdedirektør i Bane NOR i ei pressemelding i går.

Pind er ikke imponert, og mener at denne type hendelser ikke burde funnet sted i det hele tatt.

– At det lekker fra et tak, kom igjen da, vi er i 2023. Jeg klarer ikke å forstå det, det er helt tragisk, sier Pind.

Rammer mange

Pind peker spesielt på at togproblemene rammer utrolig mange i Nordre Follo, der veldig mange pendler til jobb.

– Vi bor i en stor pendlerkommune. Det rammer hverdagen ganske brutalt når det er sånn. De aller fleste lever i en drøy tidsklemme, og er avhengig av å komme seg frem og tilbake til jobb.

Hennes barn er store, men hun togpendlet også da de var små. Nå som Follobanen igjen er stengt tenker hun spesielt på de som jobber i byen og må rekke å hente barn i barnehage og på SFO. Som ordførerkandidat for Høyre har hun ofte politiske møter på ettermiddagen, med alt togtrøbbelet synes hun det er vanskelig å få dagene til å gå opp når hun også må til Oslo på jobb.

Les også

Hvordan er det så mulig at tog med strømforsyningshavari blir stående så totalt uholdbart lenge, ikke langt fra Oslo?

Ikke optimist

Fredag måtte Pind ta lokaltoget fra Ski til Oslo, et tog som var smekkfullt fordi pendlerne som vanligvis tar direktetoget gjennom tunnelen nå også måtte på samme tog som resten av kommunen.

– Kondoktøren sa beklager at toget er så fullt, men Follobanen går ikke, forteller Pind.

Hun håper nå at Bane Nor bruker helligdagene på å finne ut av problemene, men erkjenner at hun ikke er særlig optimistisk.

– De rekker vel ikke å åpne igjen før det blir buss for tog. Nå er det tilbake på hjemmekontor, ellers går ikke timeplanen opp. Jeg må nesten bare le, det nytter ikke å gjøre noe annet.

Les også

Bør vi i det hele tatt drive med jernbane i Norge?

Enighet i formannskapet

Det er ikke ofte politikerne er enige på tvers av partiene, men akkurat når det kommer til Follobanen er det bred enighet. De er ikke fornøyd. Ordfører Hanne Opdan (Ap) raste torsdag kveld til ØB.

– Jeg er sjokkert over at en jernbanelinje som tok 13 år å bygge, og kostet 36,8 milliarder kroner, ikke fungerer, sa hun til ØB torsdag.

Hun fortalte samtidig at hun torsdag var i kontakt med regjeringen om saken, hvor hun skal ha fått bekreftet at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) følger utviklingen tett. Hun tok også torsdag initiativ til et møte med Bane Nor som situasjonen.

Pind roser ordføreren for å ha vært raskt på ballen etter den nye nedstengningen.

– Det er fint av Hanne Opdan, jeg har ikke den direktelenken til regjeringen som hun har, så jeg er veldig glad for at hun har tatt de telefonene hun skulle så kjapt. Her tror jeg ikke det er et snev av uenighet, alle mener dette er dårlig arbeid og håper at de får åpna så kjapt som mulig, sier Pind og legger til:

– Jeg har troa på at vi går rett på buss for tog, sist gang var jeg forsiktig optimist, det er jeg ikke nå.