Onsdag kveld klokken innkalte Folkehelseinstituttet til pressekonferanse om coronasituasjonen. Ifølge avdelingsdirektør Line Vold har en person testet positivt på coronavirus i Norge.

Ifølge NTB bor personen i Tromsø.

Personen kom hjem fra Kina i helgen og sitter nå i hjemmekarantene. Personen er ifølge FHI frisk og skal ikke ha noen symptomer. Det skal være liten sannsynlighet for at andre er utsatt for smitte.

Grunnen til at de går ut med informasjonen om dette tilfellet, er at dette er det første tilfellet der en person er testet positiv i Norge.

LES OGSÅ: Kommuneoverlegen i Nordre Follo ber folk som frykter de er smittet av Coronaviruset om å ta kontakt før de møter opp: – Møter man opp, gjør man et håndterbart problem til et større problem

Ut ifra et føre-var-prinsipp gjennomføres oppsporing av eventuelle kontakter med personen.

Frem til onsdag har ikke Covid-19-viruset vært påvist i Norge, men det har de siste dagene spredt seg til flere andre europeiske land. En halvtime før pressekonferansen meldte Østlendingen at fem personer fra Elverum nå sitter hjemme i isolat etter å ha vært i et område i Italia der det er andre som er smittet av coronaviruset.

LES OGSÅ: Fem personer fra Elverum testet for korona-virus – sitter hjemme i isolat

Tidligere på dagen gikk Folkehelseinstituttet ut med en pressemelding der de skriver at de er informert om at en nordmann har testet positivt på coronaviruset i Italia. Vedkommende skal ha milde symptomer og følges opp av italiensk helsevesen.

Forventer tilfeller i Norge

Ifølge pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet ser flertallet av de som smittes med det nye coronaviruset ut til å få mild sykdom, mens noen utvikler mer alvorlig sykdom med komplikasjoner. Det ser ut til at færre enn en prosent av de smittede dør av sykdommen.

Til sammenlikning er denne andelen ved influensaepidemier 0,1%. Eldre og personer med underliggende sykdom er mer utsatt for alvorlig forløp, mens barn er mindre utsatt for alvorlig sykdom.

– Vi forventer smittetilfeller også her i landet. Mye er fortsatt ukjent om denne sykdommen. Vi planlegger derfor for et bredt spekter scenarier for tiden fremover i Norge. Dersom veldig mange blir smittet, vil det bli mange som blir så syke at de trenger helsehjelp. Helsetjenesten og spesielt sykehusene kan da oppleve en ekstra stor belastning, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Ring først

Nordre Follo kommune har lagt ut informasjon om smitten på sin nettside tidligere denne måneden. Der ber de personer som mistenker at de er smittet av coronavirus om å ringe fastlege eller legevakt før de eventuelt blir innkalt til undersøkelse.

Tegn på luftveisinfeksjon kan være hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker. Legevakten har telefonnummer 116 117.

Slik forebygger man smitte:

For å hindre smitte bør personer som er syke, unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Du bør, når det er mulig, holde 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Host eller nys i et papirtørkle (som du kaster etterpå) eller i armkroken.

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ hvis håndvask ikke er mulig.

Det er ikke anbefalt å teste friske personer uten symptomer eller omfattende smitteverntiltak som for eksempel bruk av munnbind i skoler, barnehager eller i offentlige rom.

Mer informasjon og råd om koronaviruset finner man på Folkehelseinstituttet sine nettsider. Man kan også lese om viruset på nettsidene til helsenorge.no: Helsenorge – koronavirus og Vaner som forebygger smitte