– Jeg vil fikse opp i livet mitt, sier Daniel Meek Holter (31).
Han er systemkonsulent (IT) fra Siggerud i Nordre Follo, og er denne ukens deltaker i «Luksusfellen».
Alt begynte da han var 18 år og fikk sitt første Mastercard i posten. Da gikk mye av forbruket til kebab og stasjonære pc-er.
– Det åpnet en helt ny verden for meg. Jeg så det som gratis penger, legger han til.
Daniels kjæreste, Pia Berge, meldte ham på i «Luksusfellen» på grunn av de dårlige økonomiske valg han tok underveis.
– Etter tre uker av de åtte år vi har vært sammen, så visste jeg at du hadde økonomiske problemer, sier Berge i programmet.
Les også: Ekteparet fikk gjeldssjokk: - Reddet forholdet vårt
Se når kjæresten til Holter forteller hva hun fant ut:
Rømme til Frankrike
I Luksusfellen-programmet kommer det fram at får lønnstrekk på 20.000 kroner. Dette gjør det vanskelig for ham å betale andre regninger.
– Nå går ikke ting rundt lenger. Jeg får ikke betalt noe annet enn hus- og billeien. Alle de andre fakturaene vil ende opp hos innkrevingssentralen, sier Holter.
Statens innkrevingssentral skal sørge for innkreving og regnskapsføring. Dette bekymrer denne ukens deltaker. Dersom han ikke får nedbetalt billånet, risikerer han å miste bilen.
– Mister jeg bilen, så mister jeg jobben. sier han.
Situasjonen til Holter ble veldig alvorlig. Kjæresten hans forteller om da hun fant hans pakkeliste. Han hadde planlagt å rømme landet og komme seg vekk fra sine økonomiske problemer.
– Jeg skulle stikke av, melde meg inn i fremmedlegionen i Frankrike. Jeg skulle få et nytt navn og identitet, forteller 31-åringen i programmet.
Planen hans innebar å gjøre det slutt med kjæresten, uten å forklare hvorfor. Men han ombestemte seg. Berge forklarer det som at han endelig kan se lyset i enden av tunnelen.
Sparing = null
Forbrukslånet, to billån, kredittkortet, studielån og privatgjeld utgjør til sammen 924.000 kroner.
– Hvis dette bare fortsetter, vil du miste begge bilene som du er avhengig av. Det er ikke bare banken som kan pante bilene, men også Bank Norwegian hvor du har fått forbrukslånet, forklarer med-programleder Hallgeir Kvadsheim i tv-programmet.
Les også: Ingolf (28) sluttet å åpne regningene. Får sjokk når han ser hvor mye han skylder
Programlederne viser Holter hva det er han har brukt pengene på de siste åtte månedene. I denne perioden har han fått feriepenger og han har fått tilbake penger på skatten. Nå begge disse to blir fordelt så blir det i snitt 51.000 kroner i måneden.
- Bolig: 7.000 kroner.
- Mat og drikke: 7.000 kroner.
- Transportutgifter: 9.000 kroner
- Klær: 2.000 kroner.
- Annet: 13.000 kroner.
- Gjeld: 11.000 kroner.
- Sparing: 0
– Det du har betalt inn på gjeld har økt de siste månedene på grunn av lønnstrekket. I snitt har du brukt 11.000 kroner på nedbetaling av gjeld, men det du skulle ha brukt er 21.000 kroner, sier Kvadsheim.
– Det er helt grusomt å se, sier Holter i programmet.
Overforbruk
Overforbruket til 31-åringen innenfor mat og drikke er på 49.074 kroner. Det blir opplyst i programmet at det er nesten like mye som en kjernefamilie har i matbudsjett for et halvt år.
Se på reaksjonen til deltakeren:
Overforbruk på klær, mat, elektronikk og ferieturer utgjør til sammen 162.828 kroner.
– Dette er penger som du har tjent, ikke lånt. Du kunne ha fint brukt disse pengene på å nedbetale gjeld og rydde litt opp i økonomien din, sier Magne Gundersen, med-programleder i «Luksusfellen».
Kvadsheim forklarer hvorfor han ønsker å vise alt overforbruk til 31-åringen. Han mener det er fordi Holter hadde verktøyet rett foran seg hele tiden. Dersom han ikke hadde sløst alle disse pengene hadde situasjonen til Holter vært annerledes.
– Det er alt for mye penger, alt for mye overforbruk. Det finnes en løsning, så lenge jeg bare tar tak i problemene, sier 31-åringen.
Les også: Ida Helene (32) prioriterte brus foran regninger: - Jeg vil ikke miste boligen
Tar grep
Holter forteller Berge om hans overforbruk, og hvor mye beløpet kom på.
– Var det fælt? spør hun.
– Ja, det har vært helt jævlig, svarer Holter.
– Var det nødvendig?
– Ja, i høyeste grad, sier 31-åringen.
Nå tar Holter kontroll over sin økonomi, og skal sørge for å forbedre sin situasjon. Dette gjør han ved å selge ting på Finn, ved å søke penger for kjøregodtgjørelse og overtidspenger som han har krav på.
Programlederne lager et stramt budsjett for deltakeren, som han må holde seg til. Likevel går ikke gjelden ned så fort som de hadde ønsket.
– For å kunne få ned gjelden enda raskere, så tenker vi: hva om du hadde betalt 21.000 i gjeld og ikke 16.000? spør Kvadsheim.
For å kunne få dette til, må 31-åringen flytte inn sammen med kjæresten i hennes kollektiv. Dersom deltakeren velger å gjøre det, kan han nedbetale kredittkortet på ett år. Da får han nedbetalt de andre regningene raskere.
En måned etter at programlederne forlot deltakeren, har han gjennom salg, overtidspenger og kjøregodtgjørelse klart å betale nesten hele kredittkortgjelden. Dette var også mulig siden han valgte å flytte inn sammen med Berge.
Ved å selge noen ting klarte Holter å tjene opp til 25.000 kroner.
– Økonomien går mye bedre. Ingen stående fakturaer. Ikke noe rot noen sted, sier 31-åringen.
Han forklarer at han har klart å holde seg under budsjettet når det gjelder mat og diverse, for eksempel.
Kvadsheim kommer med motiverende ord til deltakeren. Dersom han fortsetter å nedbetale gjelden sin på denne måten, kan han bli kvitt forbrukslånet fra Bank Norwegian på 405.842 kroner på to år.
– Da kommer du til å sitte igjen med studielånet og billånet. Da er du sannsynligvis bedre stilt enn de fleste her i landet, i alle fall gjeldsmessig, sier Kvadsheim.
Hvis han fortsetter med budsjettet og nedbetalingen kan han også spare 236.000 kroner.
– Fremtiden ser mye lysere ut. Fri for kredittgjeld? Det er en rar følelse, sier 31-åringen.
Les også: Her er handlekurven 1.300 kroner billigere enn Kiwi