SKI: - Onsdag skulle komplettabonnentene våre ha fått årets siste avis, men det lot seg ikke gjøre å produsere den. Jeg hadde et ønske om at vi kunne ha trykket og distribuert avisen torsdag, men det har heller ikke vært mulig, sier ansvarlig redaktør i Østlandets Blad, Martin Gray.

- Dette er fryktelig kjedelig. Jeg kan ikke komme på at ØB noen gang i moderne tid ikke har kommet ut etter planen.

Dataangrepet mot Amedia innebærer at sentrale informasjonssystemer fortsatt er kryptert og ute av drift. Det jobbes med å etablere alternative løsninger for produksjon av papiraviser, og for å skaffe seg tilgang til informasjonssystemene igjen.

Krever penger

Det er på det rene at angrepet mot Amedia er et løsepengeangrep, der hackerne vil ha betalt for å frigi en krypteringsnøkkel.

Amedia leverte politianmeldelse tirsdag ettermiddag, og har onsdag levert avviksmelding til Datatilsynet. Det er etablert krisestab som håndterer situasjonen som er oppstått. De viktigste prioriteringene for lokalaviskonsernet nå er å få utgitt papiraviser, og få en full oversikt over de dataene som kan være på avveie.

Det er ikke noe som tyder på at andre IT-tjenester er berørt. aID, informasjon fra kilder, passord og betalingsinformasjon fra abonnenter inngår heller ikke. De data som kan være på avveie gjelder abonnementsdata og opplysninger om ansattes lønn.

- Vi er forberedt på at det vil ta lang tid før situasjonen er tilbake til det normale, og at både papiravisproduksjon og andre funksjoner må skje via alternative løsninger en stund fremover, sier Gray.

Åpent for alle

En del av systemene som er satt ut av spill er de som håndterer abonnementsløsningene. Det medfører blant annet alle saker som ligger på ØB.no nå er åpne for alle å lese.