KOLBEN: Vi kommer tilbake til denne litt uforståelige innledningen etter at Liv Ragnhild Torneberg har sluppet dem fri en stund fra øvelsen i Kolben.

Bortimot et tredvetalls unge kvinner og én mann, utkledd som troll og utstyrt som fjellturister med niste og sekk, synger seg fra fjelltopp til fjelltopp på det flate scenegulvet. De tilbringer 2. pinsedag med å perfeksjonere ensemblet for den musikalske forestillingen «Trolsk til fjells».

Midt i denne gjengen med unge sangere finner vi Therese Bjørklund Kristiansen (27) og Helga Farestveit (29). Gjennom en krysskobling har begge havnet i Ensemblet Tryllefløytene på samme tid.

Trolldatter Helga

– Jeg har vært med i Tryllefløytene i syv år, men flyttet til Sogndal da jeg fikk jobb som rådgiver for Tine i fjor, forteller Therese. For anledningen kledd som fjellturist.

– Jeg er veldig glad i å synge og meldte meg inn i Sogndal Songlag. Der traff jeg Helga og fortalte om konsertforestillingen Tryllefløytene skal ha i Kolben.

– Den konserten vil jeg også være med på, tenkte jeg da Therese fortalte om den. Etter at jeg flyttet til Oslo, tok jeg kontakt med korets kunstneriske leder og dirigent, Liv Ragnhild Torneberg. Og dermed var det gjort, så nå er jeg trolldatter, sier Helga og svinger med den trolske haledusken. Til daglig er hun frilans-sanger og underviser som pianolærer.

Therese øvde på Teams

– Dette høres jo greit ut, men det er jo avstander her som gjør det komplisert å følge med på øvelsene?

De ser på hverandre og lurer på hvem som skal ta ordet først. Det blir Therese, hun har hatt de største utfordringene.

– Det stemmer, men jeg har fulgt øvelsene på Teams og på den måten fått med meg koreografi og deltatt i noen få korøvelser når jeg har hatt mulighet til å reise til Kolbotn. I den intense prøveperioden før konsertene og under konsertene har jeg hjemmekontor her nede og reiser hjem til Sogndal når det hele er over.

– For meg er det litt enklere etter at jeg flyttet til Oslo. Da meldte jeg meg inn i Tryllefløytene og har absolutt ikke angret. Det er kjempegøy å spille teater og samtidig få lov til å synge. Også har vi begge solopartier.

Syv fjell, syv troll

– Jeg sykler til Kolbotn for å være med på øvelsene, men akkurat i dag står sykkelen igjen hjemme fordi jeg har fått gnagsår, smiler Helga.

– Over til forestillingen. Hva handler den om?

De veksler om å fortelle om den musikalske forestillingen som finner sted i Kolben torsdag 9. og fredag 10. juni.

– Det er en sammenhengende historie fra start til slutt. Svært nasjonalromantisk og med en historie spunnet rundt De syv søstre, den kjente fjellkjeden ved Helgelandskysten.

– Sagnet sier at de syv søstrene var døtre av Sulitjelma og ble senere til troll. Da blir det ganske spennende når turistene gir seg i vei til fjells – og hva de henter opp av sekken. Det skjer mye når de vandrer i fjellheimen.

Nasjonalromantisk

– «Trolsk til fjells» er den første konserten med Tryllefløytene etter at pandemirestriksjonene ble opphevet, sier liv Ragnhild Torneberg. Hun startet koret for 29 år siden. Gjennom årene har koret underholdt publikum med varierte konserter: alt fra tradisjonell korsang til forrykende kabaret, opera og musikaler.

– Denne gang er det nasjonalromantikken som dominerer med vakker musikk, både klassisk og fra musikaler. Komponister som Edvard Grieg, Richard Rodgers og Gustaf Wennerberg er representert, forteller Torneberg, som har Tore Dingstad ved sin side på piano.

Og så kan du jo bare gjette om «Sound of Music» blir å høre fra den trolske fjellkjeden i nord.