Gå til sidens hovedinnhold

De forhatte rånerne

Det kan ikke benektes at rånerne har gjort seg forhatt blant mange. Det skyldes neppe at de er glad i biler og liker å mekke biler.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det skyldes nok vesentlig eksos, svidd gummi og øredøvende larm.

I Norge utsettes ca. 2,1 mill mennesker for støy over de anbefalte grenseverdiene ved sine hjem, hvorav nærmere 80 % skyldes veitrafikken, ifølge Statistisk sentralbyrå. Antallet blir betydelig høyere hvis de anbefalte grenseverdiene fra WHO (Verdens helseorganisasjon) legges til grunn. Og disse tallene er basert på støykartlegging som forutsetter at alle holder fartsgrensene, følger trafikkreglene for øvrig og ikke bruker kjøretøy som støyer mer enn tillatt i kjøretøyforskriften.

Den voldsomme støyen fra rånere kommer i tillegg til dette. Den skyldes både øredøvende musikk med basstoner som er vanskelig å dempe, ulovlige eksosanlegg, råkjøring og børning (drifting). Denne virksomheten støyer mye selv i forhold til de fleste former for motorsport på lukkede baner. Siv.ing. Bjørn Leifsen har beregnet at enduro-aktivitet på Rudskogen gir plagsom støy opptil ca. 500 m unna. Og enduro er en forholdsvis støysvak form for motorsport. Børning støyer langt mer, likeså råkjøring med biler og motorsykler med «fri eksos».

De færreste liker å vekkes av nattlige trailere som dundrer forbi. En bil som børner med 3/4 gass støyer omtrent like mye som 100 av disse digre kjøretøyene, eller like mye som et tog ved 300 km/t (det er vesentlig støyen som gjør at europeiske og japanske høyhastighetstog ikke tillates å kjøre særlig mer enn 300 km/t). Så voldsom er denne støyen at den er forbudt selv ved enkelte motorsportbaner (som Blyton Motorpark i England). Dette til tross for at de fleste motorsportbaner er stengt om natten.

Jeg vet ikke om noen sivilserte land som tillater slik virksomhet langs veiene. Skal rånerne bli tolerert, må de følge lover og regler som gjelder for oss alle.

Kommentarer til denne saken