De siste tiårene har antall omkomne i trafikken stadig gått nedover, selv om har vært svingninger fra år til år. Ifølge statistikken fra Statens vegvesen, var det 334 personer som mistet livet i trafikkulykker i Norge i 1990. I 2021 var tallet 80.

Mange dødsfall

Men ulykkestallene så langt i 2022 gir grunn til bekymring. Bare i mai i år var det 21 personer som mistet livet, og så langt i juni har det vært åtte dødsfall i trafikken, ifølge Statens vegvesen. 54 personer har mistet livet i trafikken siden 1. januar i fjor.

Sammenliknet med i fjor, har det vært tre ganger så mange dødsulykker denne våren. I fjor omkom 29 personer i juni, juli og august, og både politi og vegvesen er bekymret når sommertrafikken nå setter igang for alvor.

– Dette er en utvikling i feil retning. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes i en pressemelding.

Oppmerksomhet

I over 40 prosent av de alvorligste ulykkene er høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet en medvirkende årsak. I ferien er det mange som kjører langt og på veier hvor de kanskje aldri har vært før. Da må man ha både oppmerksomhet, konsentrasjon og overskudd.

– Beregn god tid, ta pauser og bytt sjåfør hvis du kan, er oppfordringen før ferieturen fra Guro Ranes.

– De tre viktigste rådene våre er i tillegg; Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien mer sikker både for deg selv og andre, sier hun.

God planlegging

Nils Audun Karbø som er avdelingsleder i Statens vegvesen, ber folk om å planlegge turen godt før man setter seg bak rattet.

– Start gjerne planleggingen på vegvesen.no/trafikk. Der finner du mye trafikkinformasjon samlet på ett sted, for eksempel oppdaterte trafikkmeldinger, oversikt over ladestasjoner for elbil, rasteplasser og rutetider for ferjer, forteller Karbø.

Selv om verden i stor grad har åpnet opp igjen, og mange nok benytter anledningen til å ta en ferietur eller to til det store utland, er det også i år ventet at det blir mye ferietrafikk på veiene her hjemme.

– Mange skal feriere i Norge også i år. Vi forventer mye sommerferietrafikk over hele landet, særlig langs de mest populære strekningene. Vær forberedt på kø og forsinkelser både på veier og ferjeforbindelser. Slik unngår du stress og bidrar til at alle kommer trygt fram dit de skal, avslutter Karbø.

Her kan du sjekke ut de nyeste episodene av Vegvesenets podcast «Snakk i vei» for flere tips før bilferien.

– Nitrist start

Da ØB snakket med UP-leder i Follo, Rune Dahl, nylig, ga han også uttrykk for bekymring.

– Vi har hatt en nitrist start på året, spesielt april og mai har vært helt katastrofe. Bare i april og mai har det vært 28 dødsulykker. Det er vesentlig høyere enn vi pleier å ha, og vi har enda ikke begynt på juni, juli og august, som egentlig er de månedene med mest trafikkulykker, sa han.

– Har du noe budskap til trafikantene nå før sommertrafikken starter for alvor?

– Jeg har samme budskap som hver gang vi går inn i ferieperioden: Ferien starter når du setter deg i bilen og reiser dit du skal. Bruk tiden som en ferie. En rolig start på ferien tror jeg de fleste har godt av. Ikke stress.

Dahl oppfordrer også folk til å pakke fornuftig.

– En løs iPad i en kollisjon veier mange kilo, og kan medfører store skader. Prøv så godt det lar seg gjøre å ikke ha ting i selve kupeen. Sikre bagasjen skikkelig. Det er folk som har blitt drept av løs bagasje. Og pass på å ha god sikt og gode dekk.

Vegvesenets råd til trafikantene i sommer:

  • Planlegg turen på vegvesen.no. Sjekk vær- og trafikkmeldinger før du kjører
  • Kjør etter forholdene og ikke over fartsgrensen. Hold køen.
  • Bruk bilbelte
  • Pakk bilen riktig – sikre ting bak i bilen
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt

Her finner publikum trafikkinformasjon fra Statens vegvesen: