Gå til sidens hovedinnhold

De rikeste kjøper hver femte elbil

Elbiler utgjorde 59 prosent av alle nybilkjøp

Tidelen av husholdningene med høyest inntekt kjøpte 21 prosent av nye elbiler i 2020, mens husholdninger med under gjennomsnittlig inntekt kjøpte 23 prosent.

Elbiler er nå mer populære enn fossilbiler også i husholdninger med lav inntekt, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les også

Slik vil Solon bygge ut langs Kråkstadveien

Husholdninger i gruppen med 10 prosent høyest inntekt kjøpte til sammen 20.000 nye biler, hvor omtrent 13.000 var elbiler. Til sammenligning kjøpte husholdninger under gjennomsnittlig inntekt nærmere 27.000 biler, hvor omtrent 14.000 var elbiler.

I 2020 var det registrert nær 103.000 nye privateide biler hvor av 61.000 elbiler. Elbiler utgjorde 59 prosent av alle nybilkjøp.

Den nye regjeringen utsetter moms på dyre elbiler

Den nye regjeringen foreslår ikke å innføre moms på elbiler som koster over 600.000 kroner. Til gjengjeld beholdes flere foreslåtte kutt i elbilfordelene.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) foreslår i sitt tilleggsnummer til statsbudsjettet for 2022 å innføre omregistreringsavgift for brukte elbiler, samt å innføre en full trafikkforsikringsavgift for elbiler. Dette er uendret fra budsjettforslaget Erna Solbergs regjering la fram før den gikk av for fire uker siden.

Dessuten foreslår man å oppheve rabatten for elbiler i firmabilbeskatningen, som består av at man kun legger til grunn 60 prosent av listeprisen når man beregner fordelen. Dette skal skaffe regjeringen 345 millioner kroner i ekstra inntekter.

Les også

– Gjelder ikke trafikkreglene også for syklister?

Til gjengjeld vil ikke den nye regjeringen innføre moms på elbiler som koster over 600.000 kroner foreløpig. I tilleggsnotatet er det ikke lagt opp til dette, tross at dette er en del av regjeringsplattformen.

– En endring av momsavgiftene allerede fra nyttår ville av flere årsaker vært utfordrende. For det første er det ikke ventet at et endelig statsbudsjett vil bli vedtatt før like før jul, noe som ville gitt bransjen svært kort tid på å endre sine systemer, skriver Nettavisen.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken