Prioriter lokalsykehusene fremfor nytt gigantsykehus

Flyttes igjen: Oppegård foreslås flyttet fra Ahus til Diakonhjemmet. Det godtar ikke politikerne i formannskapet. De vil at alle i Follo tilhører samme sykehus. På sikt trengs et nytt sykehus, mener de.

Flyttes igjen: Oppegård foreslås flyttet fra Ahus til Diakonhjemmet. Det godtar ikke politikerne i formannskapet. De vil at alle i Follo tilhører samme sykehus. På sikt trengs et nytt sykehus, mener de.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ikke gjør den samme feilen på nytt, skriver artikkelforfatteren.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Viser til Dagsnytt 18 i NRK P2 onsdag 29. juni 2016 angående innslag om nytt storsykehusprosjekt  i Oslo.

Helseminister Bent Høie forklarer at det nye gigantsykehuset skal oppføres på Gaustad, og at den eldste del av bygningsmassen ved Ullevål sykehus skal tømmes og eventuelt kondemneres.

Hovedtillitsvalgt for overlegene ved Oslo Universitetssykehus, Aasmund Bredeli, innvender overfor helseministeren at prosjektet ikke er realistisk, blant annet fordi det innenfor en gitt tidsramme krever ressurser som rett og slett ikke finnes.

Tenk på befolkningsveksten

Dessuten foreligger rikelig med både dokumentasjon og erfaring som tilsier at store sykehus fungerer dårlig sammenlignet med flere mindre sykehus.

Befolkningsveksten i Osloregionen og i Akershus krever at lokalsykehusutbyggingen må gis større prioritet i forhold til det nye Rikshospitalet, og at disse utbyggingene må foregå parallelt.

Helseministeren blir tydelig amper og påstår at Legeforeningen nærmest farer med løgn.

Les også:

Han sier videre at han vil gå for storsykehusutbyggingen, på grunn av at denne var blitt vedtatt i Helse Sør-Øst.

Helseministeren er tross alt en av våre folkevalgte, og vi burde kunne forvente av ham at han lytter til oss - det vil si til pasienter og helsepersonell, fremfor å la seg diktere av styret i regionale helseforetak, som hovedsakelig består av folk uten nødvendig kompetanse innen sykehusdrift.

Aasmund Bredeli har arbeidet lenge i forbindelse med dette prosjektet, og han er en av de med best forutsetning for å fatte riktige beslutninger vedrørende sykehusbehovene i Osloregionen.

Ikke gjør den samme feilen på nytt

Selv om bygningsmassen ved Ullevål er noe utidsmessig og har et ørlite vedlikeholdsetterslep hist og her, så kan den likevel romme lokalsykehusfunksjoner eller benyttes som lager eller arkiv.

Det ville være uklokt å kondemnere bygningsmassen slik enkelte foreslår. Vi må for enhver pris unngå tabben ved å bygge ned før annet er blitt bygget opp i mellomtiden, slik tilfellet var i forbindelse med nedleggelsen av Aker sykehus samtidig som man bygget ned deler av Ski sykehus.

Pasienter i Groruddalen og i Follo har vært kasteballer i mange år.

Vi skal ikke behøve å måtte være kasteballer i ytterligere 10 - 15 år !

 
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags