Sjøvolds bortforklaringer

FEIL: Mine tall og betraktninger er basert på saksfremleggene som er presentert for fellesnemnda, og Sjøvold tar således feil i sin kritikk, skriver Anders Eidsvaag Graven.

FEIL: Mine tall og betraktninger er basert på saksfremleggene som er presentert for fellesnemnda, og Sjøvold tar således feil i sin kritikk, skriver Anders Eidsvaag Graven. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg hadde ventet at Høyre og Thomas Sjøvold skulle prøve å bortforklare de betydelige økonomiske utfordringene deres prestisjeprosjekt Nordre Follo vil komme opp i. Det er selvsagt opportunt å nedtone at sammenslåingen vil få negative konsekvenser for innbyggerne. Men mine tall og betraktninger er basert på saksfremleggene som er presentert for fellesnemnda, og Sjøvold tar således feil i sin kritikk.

Sjøvold kommenterer ikke med ett ord det hovedpoenget i saken - nemlig behovet for omstilling for inntil 555 millioner kroner. Det er beløp som er udekket i økonomiplanen fremover.

Allerede ligger det omstilling for 359 millioner kroner i økonomiplanene. 555 millioner er så den ene ytterkanten i prognosen til administrasjonssjefen - og det vi kan frykte. Men at det blir et tresifret antall millioner, er nok ikke tvilsomt. 

Administrasjonssjefen i Nordre Follo sier selv, sitat «Ut fra målsettingen om økonomisk bærekraft er det derfor tilrådelig også å redusere på tjenestetilbudet tilsvarende omstillingsbehovet til Nordre Follo.».

LES OGSÅ: Frykter kutt på en halv milliard i tjenestilbudet til innbyggerne i Nordre Follo

Så sier Sjøvold at IT-investeringene på rundt 400 mill kr ville kommet uansett.  Vel, neppe. Det er ikke mange kommuner, om noen, av vår størrelse som ville byttet ut nær sagt alle sine IT-systemer i løpet av få år og til en slik betydelig kostnad. Det ville man selvsagt fordelt over mange, mange år. Ja, det lønner seg å digitalisere, men ingen tar alle systemer på en gang. Nå kommer denne kostnaden som et direkte resultat av sammenslåingsprosessen.

LES OGSÅ: Sjøvold uenig i regnestykket til Graven & Vedum: – Direkte feil

Vår bekymring er også knyttet til investeringene i den nye kommunen. Begge kommuner har betydelige investeringer de kommende årene og gjelda til Nordre Follo blir skyhøy sammenliknet med sammenlignbare kommuner. Kommunen blir særdeles sårbar for renteøkninger.

 Sitat fra administrasjonssjefen: «I dagens økonomiplaner er det lagt opp til en økning i belastningen av gjeld og avdrag på 90 prosent, fra om lag 294 mill. kr i 2018 til 560 mill. kr i 2022. Dette innebærer at Nordre Follo i 2022 må avsette om lag 17 prosent av frie inntekter til betaling av renter og avdrag.".

 Dette blir en betydelig utfordring for kommunen - på toppen av IT-investeringene og omstillingsbehovet.

Min opplevelse er at fellesnemnda i liten grad debatterer de betydelige økonomiske utfordringene den nye kommunen vil komme opp i. Det hadde fortjent mer oppmerksomhet - ikke minst når konsekvensene kan bli kutt i tjenestene til innbyggerne. Senterpartiet ønsker ikke tjenestekutt - tjenestene skal fortsatt være nær folk, i tråd med Nordre Follos visjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags