Åpen og uavhengig politikk

Ketil Larsen

Ketil Larsen Foto:

Av
DEL

LeserbrevØstlandets Blad omtalte nylig Venstres forslag om å opprette et lobbyregister, hvor politikere og administrasjon registrerer møter med interessegrupper og andre som vil påvirke politikken.

I tillegg til et lobbyregister, trenger Nordre Follo politikere som er opptatt av åpenhet og det å være uavhengig av særinteresser. Det er ikke alltid at det holder at en kommunestyrerepresentant er åpen om f.eks. en dobbeltrolle, og selv tror det går greit å skille mellom rollene. Vedkommende kan likevel være juridisk inhabil, og skal da tre til side i en aktuell sak.

For velgerne skader det heller ikke å være oppmerksom på ulike typer av mer generelle bindinger i politikken, selv om de er lovlige.

Et eksempel er Arbeiderpartiets nære samarbeid med LO, og det faktum at både Ap og øvrige partier på venstresiden mottar store pengebeløp fra fagforeningshold. Det er lovlig, og jeg er glad for at vi har LO og andre fagforeninger. De bidrar til et velfungerende, demokratisk og rettferdig arbeidsliv. Spørsmålet er imidlertid om de tette forbindelsene her kan påvirke Arbeiderpartiets politikk, og overkjøre andre interesser enn de LO er opptatt av?

Ingen er vel heller i tvil om at Senterpartiet er talsparti for bygde- og bondeinteresser, eller at KrF står ulike kristne miljøer nær. Vi vet også at Høyre mottar betydelig økonomisk støtte fra næringsliv og rike privatpersoner (mer enn andre partier); endog mottok Kåre Willoch i sin tid lønn fra så vel Industriforbundet og Rederiforbundet i en periode mens han var stortingsrepresentant. Selv om slike relasjoner ikke er ulovlige, kan de være egnet til å påvirke politikken. Jeg synes i alle fall disse partiene har en gjenkjennelig profil som passer overens med hvem de «omgås».

Venstre ønsker åpenhet, og en politikk uavhengig fra interessegrupper og press. Derfor ønsker vi et lobbyregister. Og derfor viser vi også et engasjement for dem i samfunnet som ikke har sterke organisasjoner eller økonomiske interesser i ryggen, som rusavhengige, barn i fattige barnefamilier, seksuelle minoriteter og asylsøkere. Å stå opp for verdighet for alle gir ikke alltid så stor uttelling i stemmer, men vi mener at det likevel er liberalt og riktig.

Ketil Larsen, Nordre Follo Venstres 12. kandidat, Kolbotn

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags