Noen av reaksjonene til fortettingsplanen i Ås er helt utpå de jordene som det ikke skal bygges på

Nytt torg: Asplan Viak mener omforming av område ved krysset Sentralveien/Langbakken kan bli et fint sentrumsområde.

Nytt torg: Asplan Viak mener omforming av område ved krysset Sentralveien/Langbakken kan bli et fint sentrumsområde. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerPlanen om fortetting i Ås sentrum skaper engasjement. Tidligere i sommer ble Asplan Viaks visjoner for Ås presentert i ØB og Ås Avis. Planene er omfattende. Oppdraget konsulentfirmaet fikk fra kommunen var å plassere inn 5000 nye boliger uten å røre yttergrensene for eksisterende boligområder. Med andre ord: Hvordan få inn 5000 flere boliger på den plassen man allerede har satt av. Svaret er å bygge tettere. Og høyere.

Forslaget er – helt overordnet – et godt svar på oppdraget som er gitt. Men reaksjonene har vært sterke. De kom umiddelbart. Og noen av dem er helt utpå de jordene som det ikke skal bygges på.

En visjon, et tenkt scenario, som skal gjennom en lang politisk prosess, er ikke en endelig beslutning. I beste fall er det et debattutspill som skal engasjere til diskusjon og debatt. Noe som igjen utvikler et forslag, kanskje bringer det i annen retning, men sikrer at det som til slutt blir vedtatt er enda bedre.

Selv om planen skisserer områder som kan fortettes – der dagens eneboliger kan erstattes av lavblokker og småhus – betyr ikke det at en kommunal byråkrat banker på døren med en utkastelsesordre i den ene hånden, og en bulldoser i bakhånd. Kommunen skal ikke beslaglegge områder, og drive innbyggerne fra hjemmene sine. Kommunen skal følgelig ikke erstatte noe som helst, som enkelte vil tro. Det er ikke en kommunal oppgave. Men det å legge til rette for sentrumsutvikling for å håndtere fremtidig vekst – det er en viktig kommunal oppgave.

For de fleste som bor i et område der Ås kommune ser for seg at vi bor tettere i fremtiden, er det som å vinne lotto. I Ski er verdien av eiendommene mellom sentrum og Sanderveien mangedoblet, når eiendomsutviklere ser potensialet på tomten. Det samme er i ferd med å skje i Ås sentrum.

Vi erkjenner at det for mange er emosjonelt å se sitt hjem erstattet av nye boliger på en skisse, men debatten om utviklingen av Ås sentrum fortjener at vi bringer mer fakta inn i diskusjonen, og litt mindre følelser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags