Ås er best i det meste

DEBATTERER: – Personlig har jeg ikke noe å klage på, skriver Arne Ellingsberg i dette innlegget. Men han har likevel noen tanker rundt Ås sin plassering på NHOs kommune-NM.

DEBATTERER: – Personlig har jeg ikke noe å klage på, skriver Arne Ellingsberg i dette innlegget. Men han har likevel noen tanker rundt Ås sin plassering på NHOs kommune-NM.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ikke i hva som helst; nei i Næringslivets Hovedorganisasjons (NHOs) Norgesmesterskap. Det er den 27. august 2018 at ØB vier to sider av avisen om at Ås er best i Follo. Takk.

DEL

Hvorfor et slikt NM? Jo, i korthet dreier det seg om hva som gagner NHO og deres medlemsbedrifter best, og hvilke kommuner som svarer best til deres ønsker.

Dessuten, om hvilken kommune som er mest attraktiv og har mest lokal vekstkraft når det gjelder næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommunal økonomi. Ås scorer mye på sin unge befolkning og utdanningsnivået.

Når det gjelder næringsvariasjon, og andel privat sysselsetting, ligger Ås noe etter. Det er flere årsaker til det. Den viktigste er at de store arbeidsgiverne her i Ås er det offentlige NMBU, NIBIO m.fl. på Campus Ås.

Stolt ordfører

Ordfører Ola Nordal (Ap) er stolt over at NHO synes Ås er bra på næring. Men han ser det ikke som en hovedoppgave for kommunen å lokke til seg bedrifter, men å legge godt til rette for etablering. Han mener at utfordringen er å finne aktuelle næringsarealer. Det er også de to sentrale politikerne Jorunn Nakken (V) og Kristine Lien Skog (SV) enige i.

De mener for øvrig at både kommunen og politikerne har mye ugjort, spesielt når det gjelder næringsutvikling. De er opptatt av å få realisert potensialet av forskningsresultatene fra Campus Ås i form av grønne kunnskapsarbeidsplasser.

Enig og uenig

Noen motforestillinger til at ”materialiseringen” av forskningsresultatene fra Ås Campus må skje i Ås. Jeg er enig i satsing på grønne kunnskapsarbeidsplasser, men det betyr ikke nødvendigvis å være med store arealkrevende anlegg og i nærheten av Ås Campus eller ellers i Ås.

Det meste av resultatene fra Ås Campus er ”universelle”. Den allsidige og nye kunnskapen og kompetansen er tilgjengelig for utvikling til håndgripelige og økonomiske resultater; ikke bare lokalt, men kanskje i hele vårt vidstrakte land, og gjerne internasjonalt. Det er det allerede eksempler på når det gjelder for eksempel husdyrbruk og akvakultur.

Den nye digitale verden åpner også for desentralisering av både den nødvendige informasjon og styring av bedriftene.

Det meste av de ressurser som trengs for utvikling av nye næringer finnes like mye i resten av landet som i Ås. Å satse på grønne kunnskapsarbeidsplasser vil også være i pakt med ny forståelse for natur- og kulturvern og vårt motto om å ”Ta hele landet i bruk”.

Ås er best også på vann; både ”inn- og utgående vann”. Det viser Norsk Vanns årlige tilstandsvurdering av tjenestene. Det heter at Ås har satset tungt på forhold som sikkerhet og bærekraft i tillegg til regelverkskravene til vann og avløp. Gratulerer!

Ikke fullt så bra på eldreomsorg. I Kommunal Rapports Kommunebarometer sammenlignes landets kommuner bl.a. på grunnskole, eldreomsorg, barnevern, barnehage, helse, kultur og miljø. Disse saksområdene teller mye i kommunens tidligere visjon; ”En kommune med trivsel i hverdagen!” For folk flest teller resultatet her mer enn hva som gagner NHO.

Som en gammel mann merket jeg meg at i siste Kommunebarometer kom Ås bare på 123. plass av 428 kommuner når det gjaldt eldreomsorg.

Personlig har jeg ikke noe å klage på. Men det gav meg noe å tenke på; ikke bare som framtidig omsorgstrengende, men også som politiker, enn så lenge.

Arne Ellingsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags