Slik vil han strupe boligspekulantenes prisbonanza i Follo

Boligprisene i Akershus stiger nå raskere enn selv i Oslo. SV krever skatt på boligspekulantene for å roe prisveksten.

Boligprisene i Akershus stiger nå raskere enn selv i Oslo. SV krever skatt på boligspekulantene for å roe prisveksten. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevBoligene i Akershus har nå norgesrekorden i prisøkning. Vi slår selv Oslo. Fordi Oslo har laget regler mot boligspekulantene. Det er på tide å skatte boligspekulantene og bruke pengene på boligbygging. Bolig skal være noe å bo i, ikke noe å spekulere i.

Å kunne eie sin egen bolig burde være en rettighet. Men å eie andre folks bolig, og tjene penger på andre folks boligbehov – det er ingen menneskerett. Det må koste. Sekundærboliger må skattlegges mer – helst så mye at det får spekulantene vekk fra boligmarkedet.

Boligprisene i Akershus, uten Bærum, stiger med 3,8 % bare januar-mars. Midt i februar var altså hele lønnsveksten fra 2016 spist opp. Boligprisene stiger seks ganger fortere enn lønna. For hvert år mine venner sparer er de lengre unna å kunne eie sitt eget hjem.

Vi betaler for andres profitt

Det er ikke lurt for samfunnet å la markedskreftene herje fritt på boligmarkedet. Vi som har behov for bolig, må kjøpe, selge og leie når det skjer ting i livet. De som bare skal tjene penger på boligbehovene våre, kan kjøpe, selge og leie ut når de har lyst – dvs. når de kan tjene penger på det. Den enorme profitten de da tar ut av boligmarkedet, er det du og jeg, våre barn og barnebarn og alle andre med boligbehov som betaler. Det er spekulantene som driver boligprisene opp. Det må det bli slutt på.

Har flyttet pengene fra næringsliv til bolig

De som bygger boliger, bygger etter markedet – ikke etter en analyse av hva slags boliger det egentlig er behov for. En stor del av nye boliger som bygges i Follo selges til store og små investorer. De skal ikke bo i boligene selv, men leie dem ut. I verste fall skal de la dem stå tomme for å håve inn gevinsten fra prisstigningen på boligmarkedet etter ett år. De siste 12 månedene ga en prisstigning i Akershus, uten Bærum, på 16 %. Investeringene i næringslivet er rekordlave, pengene er flyttet til boligspekulasjon i stedet. Det må det bli en slutt på.

Skatt der du ikke bor

Vi trenger en boligpolitikk her i landet – ikke bare et boligmarked. Det er mange tiltak som kan gjøres, og det enkleste og mest effektive å begynne med, er skattlegging av boliger som eieren ikke selv bor i. Da får vi nok ressurser til å bygge flere boliger så flere kan få eie sitt eget hjem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags